Dalmases s'aparta de la comissió de la CCMA i demana un expedient al partit per "defensar-se"

ERC també insta la mesa a aplicar el codi de conducta del Parlament al diputat de Junts per l'esbroncada a la periodista del 'FAQS'

2 min
El diputat de Junts, Francesc de Dalmases, aquest dimecres al ple.

BarcelonaEl diputat de Junts Francesc de Dalmases deixarà "de manera temporal" el seu càrrec de portaveu de Junts a la comissió de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals -que s'encarrega del control dels mitjans públics- després de la polèmica per l'esbroncada que va fer a una periodista del FAQS. Paral·lelament, ha sol·licitat que se li obri al partit un "expedient informatiu" -no disciplinari, ara per ara- "amb l'objectiu d'aclarir i poder rebatre i defensar-se de les acusacions aparegudes aquests darrers dies en mitjans de comunicació i xarxes socials", ja que les informacions són "lesives per a la seva reputació", segons ha explicat Junts en un comunicat. Tot plegat es votarà en la propera executiva que faci el partit, on s'abordarà la polèmica, i han estat mesures empreses pel propi diputat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'anunci s'ha produït just després d'una trobada al més alt nivell del partit, on ha participat el secretari general, Jordi Turull, que aquest migdia s'ha arribat al Parlament, on hi havia la presidenta de la cambra i també líder del partit, Laura Borràs. Aquest dimarts hi va haver una reunió del grup parlamentari de Junts que no es va traduir en cap decisió al respecte: tant Dalmases com Borràs, que eren presents a l'edició del FAQS del 9 de juliol on van tenir lloc els fets que han originat la polèmica, van negar davant la resta de parlamentaris de JxCat que es produís cap situació d'intimidació.

Aquest dimecres, el ple del Parlament ha començat amb el focus posat en el diputat, però la qüestió no ha sorgit en els debats a l'hemicicle. Sí, però, que hi ha hagut moviments per part d'Esquerra, el soci de govern de Junts. Els republicans han entrat un escrit a la mesa de la cambra en què sol·liciten que es porti Dalmases a la comissió de l'Estatut dels Diputats i es valori si ha vulnerat el codi de conducta dels parlamentaris. Una sol·licitud que els comuns ja van fer ahir dimarts, mentre que la CUP ha reclamat directament la seva dimissió i Ciutadans impulsa una declaració institucional per condemnar la "intimidació" a la periodista del FAQS.

¿Què diu el codi de conducta dels diputats? En el seu article 8 es regula la relació amb els mitjans de comunicació i s'especifica que s'ha d'orientar a favor del dret a la informació i del dret dels ciutadans a poder tenir una opinió informada". També afegeix que els diputats han de tenir "cura de l'actitud, el llenguatge emprat i el tracte envers els professionals de la informació" amb la finalitat de "preservar la dignitat de la institució parlamentària".

D'acord amb això, i després d'haver investigat els fets i donar audiència al diputat investigat, la comissió de l'Estatut dels Diputats ha d'elaborar un informe i remetre'l a la mesa, que és qui ha de decidir si proposa o no una sanció en funció de les conclusions que tregui. Les sancions poden anar des d'una "amonestació pública" fins a una "suspensió" de la condició de diputat fins que no es corregeixi l'incompliment del codi, passant per una multa econòmica d'entre 600 i 12.000 euros. Incomplir el capítol que té a veure amb l'actitud envers els mitjans de comunicació es considera una falta "lleu".

stats