Feijóo fa pinya amb Fernández i apel·la al vot útil unionista

El PP exhibeix unitat després de les discrepàncies internes: "Ha estat un part complicat, però el nen ha sortit sa"

3 min
Dolors Montserrat, Alberto Núñez Feijóo i Dolors Montserrat, en una imatge d'unitat.

BarcelonaUn cop liquidat el ball de noms i amb l'anunci oficial que Alejandro Fernández serà el candidat del PP a les eleccions catalanes, aquest dimecres els populars han fet una exhibició d'unitat a Barcelona. En el marc de la junta directiva autonòmica oberta a la militància, tant el líder estatal, Alberto Núñez Feijóo, com Fernández i la presidenta del comitè de campanya, Dolors Montserrat, que s'havia erigit com a alternativa al flamant presidenciable, han escenificat que remen "en la mateixa direcció" perquè el PP esdevingui el "vot útil" constitucionalista en les eleccions del 12 de maig. En totes les intervencions han fixat com a adversaris els partits independentistes i el sanchisme, ja que "són indistingibles i intercanviables", segons Feijóo. A parer dels populars, l'independentisme i els socialistes són "dues cares de la mateixa moneda".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La formació ha signat la pau en la mateixa sala de l'Hotel Grand Marina de Barcelona en què Fernández només fa uns mesos va pronunciar una conferència en què es declarava un home "sense tuteles" per plantar cara a Feijóo. Ara, però, la disputa ha quedat enrere i tots s'aferren al bon vent electoral i a "l'oportunitat" de donar un tomb a Catalunya amb l'objectiu d'obrir "una etapa nova etapa" i "posar fi al Procés". En l'estratègia de reunificació del centredreta espanyolista, Feijóo ha insistit que Ciutadans de facto ja s'hi ha integrat, després que desaparegués del mapa polític en l'última contesa electoral a Espanya, alhora que ha apel·lat als votants de Vox, que volen "l'estabilitat" de Catalunya, com també als del PSC, després de l'amnistia i l'auguri que Pedro Sánchez "els tornarà a trair". Fins i tot ha arribat a dir que el president espanyol està lligat als independentistes i que tant Pere Aragonès com Carles Puigdemont també són "els seus candidats".

De fet, Fernández no només té el repte de ser la "referència" en el seu espai polític, sinó que Feijóo l'ha erigit en la garantia perquè la unió de Catalunya amb Espanya segueixi "segles i segles com els últims 500 anys". El candidat català ha volgut agrair el nomenament del dirigent gallec com a candidat a la Generalitat –que ha estat ratificat aquesta tarda des de Madrid pel comitè electoral estatal–. En la seva intervenció ha estat dur contra el líder del PSC, Salvador Illa, per pretendre liderar el constitucionalisme. A parer seu, li impedeix una contradicció insalvable: creu que "és impossible" que ho facin "els bombers piròmans que han donat ales" a l'independentisme amb la llei d'amnistia.

La meta de Fernández requerirà que el PP sigui vist com "la casa" de tots els unionistes, tal com ha defensat Dolors Montserrat, o "l'únic refugi", segons Feijóo. La cap de campanya, que ha estat l'única que ha pronunciat una part del discurs en català, ha subratllat la necessitat d'unitat davant els riscos de l'independentisme i Pedro Sánchez, que de nou ha equiparat.

Feijóo: "Aquest equip és del candidat i el candidat és de l'equip"

Les discrepàncies internes

Després de les discrepàncies internes per elegir candidat, el PP hi ha volgut treure ferro fent-hi referència. "Ha estat un part una mica complicat, però us asseguro que el nen ha nascut sa i us deixarà dormir a la nit", ha comentat Fernández per trencar el gel. I ha recollit el guant Feijóo, que ha volgut reivindicar el seu lideratge, lamentant la "sorpresa" que ha generat que no es decidís per Fernández en un sol dia: "Ja s'ho faran, però us puc assegurar que si tornéssim a començar hauríem fet el mateix", s'ha defensat, reivindicant haver escoltat perquè no és "cap Cèsar", a diferència del sanchisme. També ha volgut justificar l'elecció: "Tothom diu que és el millor. Si coincideixen tots, l'hem encertat plenament".

D'altra banda, Feijóo també ha aprofitat l'avinentesa per carregar contra la gestió de la sequera del Govern, l'economia i la "inestabilitat" provocada pels independentistes, mentre que ha reivindicat el "seny", les polítiques de seguretat i l'ensenyament trilingüe que defensa el PP. Un camí que pretén liderar Fernández per recuperar la "potència de Catalunya, segrestada per l'independentisme". Ho vol fer amb l'argument de sortir de la "decadència" de l'última dècada i del "perroflautisme contemplatiu" que atribueix a la CUP.

stats