Quan serà eurodiputat Tomàs Molina?

Dependrà de les negociacions amb EH Bildu i el BNG, però no ho seria fins passada la primera part de la legislatura

2 min
Diana Riba, al costat de Tomàs Molina en la seva compareixença per valorar els resultats electorals

BarcelonaTomàs Molina ocupava el quart lloc de la candidatura d'Ara Repúbliques, la coalició que han presentat ERC, EH Bildu, el BNG i Més per Mallorca a les eleccions europees. Tot i la baixada d'ERC, els resultats d'aquest 9-J els han permès revalidar els tres eurodiputats que tenien fins ara gràcies a l'impuls de les formacions basca i gallega i també al fet que Espanya ha guanyat set eurodiputats respecte al 2019. Amb aquests resultats a la mà, Tomàs Molina, el fitxatge estrella dels republicans per a aquests comicis, no entraria al Parlament Europeu de moment. Ara bé, el pacte entre els partits que formen la coalició és que el tercer escó, que ara mateix és per al BNG –hi entraria Ana Miranda– es reparteixi amb els republicans. Quan arribarà el torn de Molina? No estava tancat abans de les eleccions perquè depenia de la proporció de vots que aconseguís cada partit, però hi ha una dada a tenir en compte: Molina no hi entrarà abans de mig mandat, és a dir abans del 2027. "Serà la segona part del mandat i probablement estigui tres anys", ha explicat el mateix Molina aquest dilluns a Catalunya Ràdio.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fa cinc anys els vots de la coalició a Catalunya van representar el 58% del total. Era un gran moment per a ERC, que va ser segona força al Principat i aquell mateix any va aconseguir dues victòries consecutives a les eleccions espanyoles. Això ha canviat cinc anys després i ara ERC ha patit una nova davallada (400.000 vots menys, tot i que la comparació en nombres absoluts és difícil perquè el 2019 les europees coincidien amb les municipals): ara Catalunya representa un 42% dels vots de la coalició. El BNG, en canvi, ha passat de representar un 13,7% (el percentatge de vots de la coalició a Galícia el 2019) a situar-se en el 21%, fet que intentarà fer valdre per allargar el temps de Miranda com a eurodiputada.

I què farà Tomàs Molina fins llavors? Esquerra recordava aquest diumenge que Tomàs Molina ja va dir que tornaria a TV3 si no sortia elegit eurodiputat. El meteoròleg va explicar que no tornaria a sortir en pantalla. D'entrada, aquest pla continua endavant, apunten fonts del partit. Ara bé, ell no creu que això sigui indefinit. "No surto ara. Però suposo que acabaré sortint. El que no he de fer és lligar-ho amb la política", ha apuntat. "i soc un treballador i parlo del temps que farà, em costaria molt entendre que algú em digués que no puc dir que demà plourà", ha assenyalat. "Per mi és diferent quan hi ha eleccions que quan no n'hi ha", ha justificat per explicar el canvi d'opinió. Quan els republicans van presentar el fitxatge de Molina, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals va explicar que redefinirien el seu rol.

stats