Camí cap al 23-J

Jordi Pujol, "el millor", i Quim Torra, "el pitjor": el model del PDECat per al 23-J

Montañola carrega contra Junts: "No sabia que el Procés servia per convertir-nos en comunistes"

3 min
El cap de llista d'Espai CiU, Roger Montañola, durant el míting central a Sant Cugat del Vallès

BarcelonaSi hi ha alguna ciutat convergent a Catalunya és Sant Cugat del Vallès. A excepció d'un mandat –el passat– sempre hi ha governat CiU o un dels seus successors. Junts per Catalunya va tornar a l'alcaldia al guanyar les eleccions del passat 28-M amb Josep Maria Vallès al capdavant. No obstant això, Espai CiU, que es presenta a aquestes eleccions reivindicant la federació nacionalista, ha considerat que era el lloc més adient per fer el seu acte central de campanya, en què si alguna cosa han posat en valor és tot el que té a veure amb Convergència. "Nosaltres farem de convergents de tota la vida", ha clamat el cap de llista, Roger Montañola, en un discurs encès. "No es tracta de viure de la nostàlgia, aquest és un projecte que mira endavant", ha proclamat també Genís Boadella, membre de la candidatura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'escenari escollit ha estat el Celler Cooperatiu, del carrer Sant Medir, en què s'han aplegat una trentena de persones que han escoltat declaracions com les següents: "La CUP és el nostre adversari, ens trobaran de cara davant les seves receptes de l'URSS"; "No sabia que el Procés havia de servir per fer-nos comunistes"; "Han aconseguit fer-nos sentir malament pel que som, convergents", o "Hem perdut la dignitat de què som, fa massa temps que a la gent li fa vergonya dir el que pensa". A parer de Montañola, els cupaires han aconseguit copar el marc mental de la societat catalana i n'ha culpat principalment Junts: "Perden el cul per caure bé a una gent que està als antípodes del país que va construir el president Pujol".

Segons el candidat d'Espai CiU, qui millor representa això és l'expresident Quim Torra, a qui ha criticat pel seu rol durant les protestes postsentència de l'any 2019. "És el pitjor president de la història", ha sentenciat, i alhora ha reivindicat l'exconseller d'Interior Miquel Buch per defensar els Mossos d'Esquadra: "Al president Pujol el rebien a la Casa Blanca i a ell ni un funcionari de tercera de qualsevol regió", ha acabat.

La campanya del PDECat, amb Roger Montañola al capdavant, passa per defensar polítiques de centredreta en l'àmbit econòmic i la negociació amb Madrid, tant amb el PSOE com amb el PP. És a dir, proposen tornar al peix al cove i donar els vots a qui els hi doni més a canvi: "Que passin per caixa", no para de repetir. Boadella, fins ara diputat al Congrés, ho ha resumit així: "Mani qui mani, volem ser decisius a Madrid. Algú ha de ser capaç de parlar tant amb els uns com amb els altres".

Per a Montañola, el Procés "s'ha acabat" i considera que Catalunya ja està en un altre capítol lluny del 2017. Una tesi que no agrada a tothom dins el PDECat: genera malestar en dirigents que se senten partícips del que va passar almenys fins a l'1 d'Octubre. Cal tenir en compte que, a diferència del Partit Demòcrata –que en va formar part fins pràcticament el final–, Montañola es va despenjar ja el 2015, quan va aventurar-se amb la Unió Democràtica de Josep Antoni Duran i Lleida i es va quedar sense representació al Parlament.

Roger Montañola, cap de llista d'Espai CiU, a Sant Cugat del Vallès

De Junts a Esquerra

Montañola ha començat aquesta campanya electoral disparant sobretot contra Junts. Ha assegurat que "votar Junts és votar l'oposició a tot", que el partit està en "descomposició" o que Míriam Nogueras es dedica a fer "activisme" al Congrés dels Diputats. Però a partir d'ara, segons fonts d'Espai CiU, afegirà un nou blanc a les seves crítiques: Esquerra. Amb els republicans comparteixen l'estratègia pactista a Madrid, però se situen a l'antítesi ideològica. Genís Boadella ha donat pistes de per on aniran aquestes crítiques: "Uns fan tuits i els altres s'enamoren del PSOE", ha dit en el míting central. Ha lamentat que els republicans, per "avançar en drets socials", han avalat normes com la d'habitatge o la de benestar animal, que segons Boadella envaeixen competències de la Generalitat.

Amb un grau de coneixement baix entre la ciutadania, Espai CiU intentarà fer forat el 23-J amb aquest discurs. Per ara no apareixen en cap enquesta i la demoscòpia no els dona representació, però esperen tenir una finestra d'oportunitat en el debat de dimarts que ve a TV3. Confien en la dialèctica de Montañola i en el que es pugui contraposar a Míriam Nogueras i a Gabriel Rufián.

Pere Regull: "Hi ha més inquisició ara que en l'època de Franco"

Roger Montañola no ha estat l'únic protagonista del míting central d'Espai CiU. També ha acaparat els focus l'exalcalde de Vilafranca del Penedès Pere Regull, que tanca la llista a Barcelona. "Hi ha més inquisició ara que en l'època de Franco", s'ha exclamat. I ha reivindicat "llibertat": "No es pot dir res a les xarxes, que et matxaquen els del que és políticament correcte [...]. Estem amb el tema climàtic i som feministes, però no cal dir-ho del dret i del revés, això alimenta l'extrema dreta". El cap de llista, Roger Montañola, ha agraït les paraules de Regull: "Fantàstic, has dit el que la majoria de ciutadans de Catalunya pensen i no diuen".

Més informació del 23-J

stats