Eleccions municipals

Trias incorpora el puigdemontisme a la llista: Josep Rius també es presenta a Barcelona

La candidatura, que s'ha presentat a l'assemblea del partit aquest dimecres, ha generat crítiques del sector 'borrassista' per manca de pluralitat

3 min
El portaveu de Junts, Josep Rius, en roda de premsa

BarcelonaSi hi va haver una condició en què Xavier Trias va posar èmfasi quan va acceptar concórrer a les eleccions com a cap de llista de Junts a Barcelona va ser que volia tenir les mans lliures per decidir la llista. Després de mesos de negociacions, aquest dimecres ha revelat a l'assemblea del partit de la capital catalana l'equip definitiu que l'acompanyarà i també l'ordre de sortida dels candidats. Entre els noms que ja havien transcendit hi ha els seus puntals a Barcelona –Neus Munté i Jordi Martí–, així com els exconsellers Victòria Alsina i Damià Calvet, però hi ha una novetat important: segons ha pogut saber l'ARA, la incorporació a la candidatura del portaveu del partit i dirigent més pròxim a l'expresident Carles Puigdemont, Josep Rius, en el número 7. "És una llista molt potent, per guanyar, però sobretot per governar", ha proclamat Trias a l'assemblea.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, l'alcaldable inclou el puigdemontisme a la seva llista –l’únic que en un lloc de sortida de la candidatura que va apostar per sortir del Govern–, malgrat que Rius, en realitat, el que fa és tornar als orígens: el seu inici a la política institucional va ser precisament amb Trias a l'Ajuntament de Barcelona. El 2011, quan CiU va arribar a l'alcaldia de la capital, es va incorporar al consistori com a cap de gabinet del llavors primer tinent d'alcalde, Joaquim Forn. És allà on va començar la seva carrera política, que va continuar al Palau de la Generalitat: havia de ser el cap de gabinet d'Artur Mas, però amb el pas al costat del llavors líder de CDC el 2016 va acabar al costat de Carles Puigdemont, amb qui va teixir un vincle estret que encara perdura.

Ara caldrà veure què farà Rius amb el rol que desenvolupa actualment a Junts: és diputat al Parlament i portaveu del partit. Trias li ha demanat que renunciï a aquestes responsabilitats per incorporar-se a l'Ajuntament, segons diverses fonts consultades, però ja veurem si ho acaba fent perquè d'entrada Rius preferia compatibilitzar rols.

El sisè lloc es reserva al PDECat, després d'haver arribat a un acord amb l'alcaldable, i hi aniria l'exvicepresidenta del Govern durant la presidència d'Artur Mas Joana Ortega, tal com va avançar l'ARA. En els deu primers llocs també tindrà presència el president de la federació de Barcelona, Joan Rodríguez, i l'exconseller Ramon Tremosa, a més d'un nom de Demòcrates, el partit que lidera Antoni Castellà: l'actual diputada per JxCat Assumpció Laïlla. Un dels objectius de Trias era aquest: incloure totes les sensibilitats de l'espai exconvergent per no dividir el vot com va passar en les anteriors eleccions al Parlament del 14 de febrer del 2021.

Malestar dels afins a Laura Borràs

La candidatura de Trias uneix les veus més pragmàtiques del partit, que volen fer servir Barcelona com a palanca per guanyar terreny en el discurs de la formació a escala nacional. Això havia generat crítiques d'una part de les bases del partit, afins a Borràs, perquè consideren que la llista podria haver estat més plural. De fet, Aurora Madaula, dirigent pròxima a la presidenta del Parlament suspesa, ja va lamentar en l'anterior executiva que, segons el seu parer, la candidatura no era transversal. Des de l'entorn de la líder de Junts, en tot cas, refermen que Borràs ha respectat l'acord que tenia amb Trias: deixar-li mans lliures per fer el seu propi equip de confiança i no intervenir amb cap nom.

Aquest dimecres a l'assemblea hi ha hagut un total de 25 intervencions de membres dels districtes de la ciutat, la majoria de les quals lloant a l'exalcalde de Barcelona per tornar a primera línia. Al voltant d'una desena han expressat malestar per la poca participació de la militància en l'elaboració de la candidatura i la "falta de diversitat". Aquest dijous els afiliats ratificaran la candidatura en una votació.

stats