24 hores i 41 minuts per cessar el vicepresident

Al matí Aragonès ja tenia la destitució al cap però no va ser fins al vespre que va acabar reunint-se cara a cara amb Puigneró

5 min
Puigneró i Aragonès dimarts passat davant del Parlament.

BarcelonaÉs dimarts a la nit i al Parlament hi regna la calma. Tots els membres del Govern segueixen asseguts al seu escó seguint el debat de política general, però els passadissos es comencen a buidar. Només queda un punt de l'ordre del dia potencialment inflamable. El duel entre el líder de Junts al Parlament, Albert Batet, i el president Aragonès. S'esperen retrets, però res més. De fet, alts càrrecs del Govern ja fa una estona que han començat a desfilar cap a casa. A les 22 h i 37 minuts la situació fa un gir que –llavors no ho sap ningú encara–, deixarà l'executiu al límit del trencament.

Dimarts 27 de setembre

22.37 h

Batet dedica gran part del seu discurs a retreure a Aragonès que no només no està complint el pacte d'investidura, sinó que no veu "garanties" que ho faci. Trasllada en seu parlamentària el que fa setmanes que diu el seu partit. En aquell moment, però, rep un missatge des de la tribuna –on hi ha els líders del partit, Laura Borràs i Jordi Turull– i dispara una novetat que només coneixia un cercle reduït de persones: "Si no hi ha garanties, li demanarem que se sotmeti a una qüestió de confiança com va fer el president Puigdemont fa sis anys". Junts qüestiona la continuïtat del president. El rictus d'Aragonès ho fa tot evident: ni ho sabia, ni ho paeix bé.

23.14 h

És l'últim torn de paraula de la jornada i Aragonès no vol deixar marge a cap especulació. Qüestió de confiança? Ni parlar-ne. "No entraré en cap joc que suposi posar en risc l'estabilitat de la institució". El debat acaba i no es reprendrà fins divendres, teòricament temps suficient perquè les aigües es calmin. No serà així. "El presi va sortir del ple molt cabrejat", explica algú que el coneix bé.

Dimecres 28 de setembre

9.24 h

El primer senyal que la jornada serà de vertigen arriba poc abans de dos quarts de deu. Presidència comunica que el president suspèn la seva agenda. Tenia previstes visites a Gurb i Berga, que queden posposades per a una millor ocasió. Comença un carrusel de trobades i trucades a Palau. El més destacable és que cap és amb Junts.

9.30 h

Acaba el termini per presentar les propostes de resolució que es votaran divendres en la segona part del debat de política general. Són els textos amb els quals els grups intenten condicionar l'acció del Govern o defensar-la, que els partits poden presentar en solitari o de manera conjunta. ERC i Junts no aconsegueixen presentar-ne cap de conjunta sobre el Procés. Un altre mal presagi.

13.23 h

A hores d'ara tothom té clar que el Govern trontolla. Llavors és quan apareixen unes declaracions a l'ACN de la líder de Junts, Laura Borràs: "Si ERC no està complint els compromisos, per què la pregunta no és si Esquerra surt del Govern?" Un diputat d'Esquerra al Parlament juga a imaginar-se una moció de censura de Junts amb el PSC. Les relacions entre els dos partits ja fa temps que estan trencades.

13.24 h

La Generalitat comunica que el president convoca un consell executiu extraordinari. Pocs són els que ho saben, però Aragonès ja té al cap la possibilitat de cessar el vicepresident, conscient que Puigneró sabia que Batet demanaria públicament una qüestió de confiança i que no l'ha informat prèviament. Se sent traït perquè ell sí que li havia comunicat prèviament que anunciaria la seva proposta d'"acord de claredat". Sap, però, que cessar-lo de cop i volta és massa arriscat i dissenya un pla per intentar blindar la seva decisió.

Els consellers de Junts arribant a la reunió extraordinària del consell executiu.

17.03 h

Comença el consell executiu. Els consellers de Junts, que han dinat plegats -tots menys Jaume Giró-, s'emporten la imatge de la tarda quan arriben a la plaça Sant Jaume. Tothom entra a la reunió sense mòbil per evitar filtracions. Aquí hi ha un cop d'efecte. Aragonès fa, un per un, a tots els consellers de Junts dues preguntes: si sabien que Batet plantejaria la qüestió de confiança i si hi estaven d'acord. En la primera resposta no hi ha dubte: ningú ho sabia, excepte el vicepresident. Aragonès cada cop té més clar que vol cessar-lo, però no ho comunica als presents.

19.03 h

Quan tothom espera de manera imminent la compareixença del president per explicar l'abast de la trencadissa, transcendeix que torna a estar reunit, ara a la Casa dels Canonges i a soles amb el secretari general de Junts, Jordi Turull. Ha fet citar-lo abans d'entrar al consell executiu. Aquí les versions són contradictòries: Presidència assegura que Aragonès explica a Turull d'entrada el cessament i que aquest li demana un recés per parlar amb el partit i mirar d'arreglar les coses. Turull replica amb una altra versió: diu que en una primera reunió de dues hores Aragonès no li diu res. Després d'un primer recés, l'hi planteja. En un tercer contacte, l'hi comunica. A aquelles hores ja són a Palau Laura Borràs, Josep Rius i Albert Batet.

20.11 h

Junts comunica a la premsa que els consellers del partit, durant la reunió del Govern, han donat suport de manera "unànime" a la qüestió de confiança. Aragonès és informat d'aquest fet pel seu equip i no dona crèdit, ja que ell ha percebut tot el contrari. Això el referma més en el cessament. No hi ha marxa enrere. Aragonès li fa una última petició a Turull: que segueixin a Govern i escullin un nou vicepresident amb el qual "pugui treballar".

El president del Govern, Pere Aragonès, durant la compareixença a la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat.

23.18 h

La Generalitat anuncia que el president compareixerà immediatament. La decisió ja està presa. Abans de fer-la pública, Aragonès cita el vicepresident al seu despatx i l'hi comunica formalment. Uns minuts després ho anuncia: cessament per "pèrdua de confiança", però amb voluntat de seguir governant amb Junts. Aragonès acabar de fulminar el seu número dos, i mantenir la coalició no serà fàcil.

Dijous 29 de setembre

00.02 h

Com era de preveure, Junts rep la decisió amb hostilitat i emet un comunicat. "La decisió del president de la Generalitat de cessar-lo [Puigneró] és un error històric que posa en perill la continuïtat del projecte independentista", s'hi diu. L'expresident Puigdemont també fixa posició a Twitter: "La lleialtat que importa és la lleialtat a Catalunya. Puigneró l'ha demostrada sempre [...]. D'alguns altres no podrem dir el mateix". Junts convoca una executiva per a l'endemà.

10.00 h

36 hores després que tot s'accelerés, comença l'executiva de Junts que ha de prendre la decisió de com respondre al cessament de Puigneró. Ben d'hora al matí, però, tant Turull com Borràs fixen posició en sengles entrevistes a la ràdio i els auguris sobre la continuïtat de l'executiu no són bons. "Ens sentim bastant expulsats del Govern", ha dit Turull a RAC1. El següent pas, en mans de la direcció de Junts.

stats