Partits

L'executiva de Junts s'encarregarà de gestionar l'expulsió de Casol

En la reunió del grup parlamentari la direcció s'ha limitat a fer una cronologia dels fets amb la diputada present, que declina dimitir

2 min
La diputada de Junts Cristina Casol durant un ple.

BarcelonaEl grup de Junts al Parlament s'ha reunit aquest dimarts després que la setmana passada la permanent del partit acordés demanar la dimissió o expulsar la diputada afí a Laura Borràs Cristina Casol, després de l'arxivament de la denúncia contra assetjament a la cambra. Al ser la primera trobada després de la decisió de la cúpula del partit, la direcció del grup capitanejada per Albert Batet ha fet una cronologia dels fets –en presència de la mateixa Casol–, però no ha pres cap decisió: serà l'executiva de la formació qui n'assumeixi la gestió, segons expliquen les fonts consultades per l'ARA. Quan? No hi ha un calendari previst, tot i que la primera reunió de l'executiva en ple és dilluns que ve. Casol, de fet, també en forma part.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest matí des de la direcció del grup s'ha demanat mantenir un perfil baix per evitar soroll, ja que la tensió de les darreres setmanes ha portat el grup parlamentari a una situació límit. Per aquest motiu, ningú ha pres la paraula per demanar a la diputada afí a Borràs que plegui. I Casol tampoc ha aixecat la veu per parlar. El que sí que hi ha –com hi va haver en el cas de la diputada Aurora Madaula– és una carta d'una vintena de diputats adreçada a la direcció del partit en la qual reclamen que s'actuï contra Casol després que s'hagi arxivat la denúncia. El portaveu de Junts, Josep Rius, en una entrevista al Cafè de les Idees, ha negat que hi hagi "masclisme" a les files de Junts: "Hi ha debat polític".

Un abans i un després

Cal tenir en compte que l'acta de diputat és personal; per tant, des de Junts no poden forçar Casol a dimitir si ella no ho vol. L'únic que poden fer és apartar-la del grup parlamentari. De fet, només la poden expulsar de manera immediata en l'àmbit del Parlament, ja que l'expulsió del partit està recollida com una falta greu als estatuts després d'una vulneració del Codi Ètic o els Estatuts, cosa que es tractaria al comitè de garanties de la formació després d'un procediment. Ara bé, ¿li interessa a la direcció del grup parlamentari obrir aquesta carpeta? ¿O perdre un vot a partir d'ara a la cambra catalana? Algunes veus asseguren que no.

Casol no és l'única que va interposar una denúncia per assetjament: també Aurora Madaula, el cas de la qual està als llimbs. En el cas de Madaula, va denunciar públicament "masclisme" al grup des del faristol de l'hemicicle, en el ple de les dones del 26 de novembre, i la majoria dels seus companys van considerar-la una acusació falsa. Arran d'això, la presidenta del Parlament, Anna Erra, va demanar-li que deixés la mesa (ara és secretària segona), però Madaula s'hi va negar i ara està de baixa. ¿En el seu cas, Junts també es planteja l'expulsió? Fonts del partit consideren que abans hi ha d'haver una resolució del seu cas, en mans del comitè de garanties del partit. Si Junts acabés expulsant Casol i Madaula, hi hauria dues diputades afins a Borràs al grup mixt a un any de les eleccions catalanes.

stats