Puigdemont crida a anar a la Diada: "Si l’objectiu és viure amb l’Estatut retallat, la mobilització és una nosa"

Aragonès es referma en la decisió de no ser-hi i insta l'ANC a pressionar l'Estat i no el Govern

4 min
Alsina, Puigdemont i Puigneró a l'acte d'avui a Brussel·les

BarcelonaNi Junts ni cap expresident de la Generalitat ha criticat que Pere Aragonès no acudeixi a la cita anual de l'ANC per la Diada. Ara bé, les crides a la participació d'aquest sector de l'independentisme fan evident que no comparteixen la decisió del president. Aquest dimecres l'expresident Carles Puigdemont ha llançat un missatge a Twitter precisament per animar la ciutadania a acudir a la cita i l'ha acompanyat d'una advertència: "Si l’objectiu és viure amb l’Estatut retallat pel TC, la mobilització és una nosa". Si, per contra, la meta és la independència, "la mobilització és una condició necessària" per aconseguir-la. Segons ell, quan "s'ha fet millor política" a Catalunya és quan "les institucions i els partits han anat colze a colze amb la societat mobilitzada", en al·lusió a l'1 d'Octubre, i això "no era antipolítica ni anar contra els partits", ha expressat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Precisament aquest dimecres Aragonès ha exposat en una entrevista a Els matins de TV3 els motius pels quals no anirà a la manifestació: considera que està convocada "contra els partits i les institucions" i que hauria de pressionar l'Estat i no el govern de la Generalitat. El president ha explicat que tindrà una agenda plena per la Diada i anirà a molts actes –entre els quals al d'Òmnium a les 12 del migdia–, però ha deixat clar que a les 17.14 h no serà a la manifestació després de molts anys d'assistir-hi. Després d'anunciar la decisió la setmana passada, ha argumentat: "Està enfocada amb voluntat de demanar una esmena a la tasca del Govern. No tindria sentit que la meva presència allà servís per anar en contra d'un govern que presideixo", ha resumit en una entrevista a TV3. Al president li agradaria que les aportacions fossin "en positiu" i que els clams agafessin forma de pressió "a les institucions de l'Estat" i no "de retrets a companys de viatge".

De fet, aquestes declaracions d'Aragonès, que se sumen a les paraules crítiques del president d'ERC, Oriol Junqueras, i a la decisió dels consellers republicans de no anar a la manifestació, també mantenen l'objectiu, i així ho precisen fonts d'Esquerra, de pressionar l'Assemblea perquè rectifiqui el seu posicionament en contra dels partits. De moment, a quatre dies de l'Onze de Setembre, l'entitat no s'ha mogut. Aquest mateix dimecres la seva presidenta, Dolors Feliu, ha negat que la convocatòria sigui "excloent" i ha subratllat en declaracions a SER Catalunya que té "un to crític" perquè precisament això "és el que fa avançar el país i la independència".

Tot i deixar clar cap a on hauria de virar l'ANC, Aragonès ha precisat que no està demanant a l'entitat que canviï "el sentit" del seu acte perquè és "sobirana". El president, en tot cas, no hi assistirà per "coherència". "Hem estat capaços d'avançar quan partim de la pluralitat i la transversalitat, quan hem treballat en positiu", ha defensat. Al mateix temps, el president ha tret ferro al fet que els consellers de Junts sí que vagin a la manifestació i que això representi una nova divisió en el si de l'executiu. "És natural, és un govern de coalició, forma part d'aquesta transversalitat de l'independentisme", ha respost.

Mentre Junts hi enviarà la seva plana major, és una incògnita com quedarà la delegació d'ERC. Encara no ha anunciat la seva decisió el president del partit, Oriol Junqueras, i una de les poques confirmacions d'assistència és la de Carme Forcadell. Aquest dimecres la direcció del partit ha enviat una carta a la militància en què fa una crida a mobilitzar-se per la Diada, però en què critica de nou la protesta que impulsa l'ANC per considerar que exclou "una part molt important de l'independentisme", informa Quim Bertomeu. Tot i això, la missiva no inclou instruccions precises de no anar-hi.

A més, aquest dimecres l'exconsellera Dolors Bassa ha informat que tampoc serà a la manifestació de Barcelona, tot i que sí que anirà a la que organitza Girona Vota a la ciutat –secundada per l'ANC i Òmnium–. L'exconsellera "entén" la decisió d'Aragonès, i ha advocat per no fer divisions entre "bons i mals independentistes". En canvi, el sector crític d'ERC, el Col·lectiu Primer d'Octubre, s'ha desmarcat de la direcció i ha donat suport a la marxa assegurant que és "lícit" que l'Assemblea es proposi "pressionar els partits".

La CUP i Junts s'hi troben còmodes

En canvi, per a la CUP i Junts anar a la manifestació de la Diada no els suposa cap problema. El portaveu de JxCat, Josep Rius, ha afirmat en declaracions a SER Catalunya que el seu partit no veu "cap motiu" per no anar-hi. La CUP encara ha anat més enllà i la seva dirigent, Eulàlia Reguant, ha dit que és "comprensible" que l'ANC vulgui esmenar un Govern que "hauria d'avançar cap a la ruptura". Ella sí que es troba "còmoda participant en totes les mobilitzacions populars" de la Diada.

Des dels micròfons de Catalunya Ràdio, Reguant ha afegit que el seu grup encara no ha iniciat cap negociació amb el Govern pels pressupostos i ha avisat que no avalaran uns comptes que pivotin sobre el model socioeconòmic "dels macroprojectes especulatius". Tot i l'oposició inicial dels cupaires, Aragonès ha reiterat aquest dimecres que els anticapitalistes i els comuns són els socis prioritaris de l'executiu de cara als pressupostos. Uns comptes que, ha assegurat, ni abaixaran ni apujaran els impostos.

El president també ha descartat eliminar l'impost de successions, tal com defensa Junts. Aquest és l'enèsim tema que separa els socis del Govern, però Aragonès s'ha mostrat "convençut" que JxCat no marxarà de l'executiu: "El que la ciutadania ens demana és que tothom segueixi assumint les seves responsabilitats més enllà de les divergències estratègiques. I hem de seguir treballant, al peu del canó", ha afirmat. De fet, Rius (Junts) també ha dit aquest dimecres que la "prioritat" és "redreçar la situació".

Pere Aragonès entre Jordi Puigneró i Laura Vilagrà.

Per a Aragonès, l'executiu s'ha de "centrar en governar" i això vol dir tractar la qüestió nacional, però també "el dia a dia". Si en l'àmbit sectorial ha destacat com a elements prioritaris el reforçament dels serveis públics, la inflació i el creixement econòmic, en la qüestió nacional ha defensat una vegada més la via del diàleg. Ha avisat que "cal temps per negociar i enfortir l'independentisme" i que mentiria si digués que en "un mes o en una setmana" el referèndum estarà acordat.

stats