Sánchez i Feijóo limiten el desgel a reprendre les converses sobre el CGPJ

Es manté la distància entre el president espanyol i el nou cap de l'oposició pel pla de xoc econòmic

4 min
Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo aquest dijous a la Moncloa

MadridLa primera reunió entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo acaba amb un acord i un desacord. Més de tres hores de trobada a la Moncloa han servit perquè el president espanyol i el nou líder del PP s'hagin compromès a reprendre les converses per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), però no per escurçar la distància que els separa en matèria econòmica. Cordialitat i receptivitat per part dels dos dirigents -han coincidit en aquesta apreciació les dues bandes- però sense que això s'hagi traduït en mesures concretes, sinó en una imatge: la del desgel en la relació del govern espanyol i el principal partit de l'oposició. Una relació que fins ara era tensa i freda. Pablo Casado només havia posat els peus a la Moncloa en dues ocasions al llarg d'aquesta legislatura: el febrer i el setembre del 2020. Ara Feijóo diu que posa el comptador a zero, i el govern espanyol, que està disposat a "reconstruir consensos".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reunió ha estat "poc fructífera" per a Feijóo i, en canvi, "molt fructífera" per a la Moncloa, en paraules de la ministra portaveu, Isabel Rodríguez. Ara bé, el mateix Pedro Sánchez ha rebaixat l'optimisme de la ministra i, en una conversa amb periodistes de camí a Rabat recollida per l'agència Efe, ha admès que ha acabat la trobada amb més "incògnites que certeses". De tota manera, la Moncloa veu com un avenç que el PP s'avingui ara a negociar la renovació del CGPJ. Sánchez ha vist més "predisposició" en Feijóo que la que tenia Casado, tot i que està a l'expectativa de com puguin avançar les negociacions. D'entrada, encara està per concretar si les assumiran el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i la secretària general del PP, Cuca Gamarra.

"Ho farem, i de pressa", ha dit el mateix Feijóo en la roda de premsa posterior a la trobada. Ara bé, el dirigent gallec ha insistit en la condició que posava el seu predecessor: canviar el mètode per elegir els membres de la cúpula judicial. "És necessari el compromís del govern per canviar el mètode d'elecció actual", ha dit, sense especificar, però, si aquest "compromís" seria suficient per arribar a un acord o si, per contra, exigirà que el canvi es concreti amb la reforma de la llei de forma paral·lela a la renovació del CGPJ, que fa més de 1.200 dies que està caducat. "Primer s'ha de complir la Constitució", ha respost Isabel Rodríguez.

A banda del CGPJ, Sánchez ha posat sobre la taula del dirigent gallec un document amb una bateria de pactes, fins a onze, als quals el govern espanyol vol arribar amb el principal partit de l'oposició. Així, li ha reclamat també culminar la reforma del Tribunal Constitucional iniciada el novembre de l'any passat abans del 12 de juny -el govern ha fixat el mateix termini per a la renovació del CGPJ-, quan caduca el mandat de quatre membres: el president del tribunal, Pedro González-Trevijano i el magistrat Antonio Narváez –tots dos proposats pel govern–, així com el vicepresident, Juan Antonio Xiol, i el magistrat Santiago Martínez-Vares, proposats pel CGPJ. Amb la renovació al TC hi hauria majoria progressista.

Desacord en la resposta a la guerra

El desacord entre el PSOE i el PP continua sent en matèria econòmica. Els populars exigeixen més rebaixes d'impostos en el decret per fer front a la crisi derivada de la guerra a Ucraïna i que ha de convalidar el Congrés després de Setmana Santa. La principal demanda de Feijóo és una rebaixa de l'IRPF que sigui "temporal" i retroactiva des del mes de gener. Suposaria, segons els càlculs del PP, una injecció d'entre 3.000 i 3.800 milions d'euros per a les famílies. La Moncloa hi ha tornat a tancar la porta i això fa que els populars ara basculin entre l'abstenció i el vot en contra del decret. "No m'ha acceptat cap de les propostes. Entenc que ja té els socis per aprovar-lo, o potser prefereix que el PP no hi doni suport", ha dit Feijóo. On el líder popular ha vist una escletxa d'entesa és on Casado havia iniciat la seva particular croada: en el repartiment dels fons europeus. Feijóo ha proposat a Sánchez que un 7% d'aquests ajuts, uns 4.900 milions d'euros, puguin ser de gestió directa de la ciutadania a través de deduccions fiscals. Una iniciativa que el president espanyol s'ha obert a estudiar.

Les dues parts han acordat que mantindran els canals de comunicació oberts a partir d'ara. Feijóo ha demanat "temps" per estudiar tot el que li ha traslladat Sánchez, sense fer cap referència, però, al pacte d'estat contra la violència de gènere. La Moncloa demana als populars que revalidin el seu suport, especialment després del pacte PP-Vox a Castella i Lleó, on els conservadors han avalat el terme "violència intrafamiliar" que defensa l'extrema dreta per referir-se a la violència de gènere. Una qüestió crucial per al soci minoritari del govern, Unides Podem, que aquest dijous ja ha alçat la veu per advertir al PSOE que no caigui "a la trampa" del PP. "El seu objectiu és trencar el govern de coalició", ha advertit el portaveu lila, Pablo Echenique. Queden setmanes encara per veure com evoluciona aquest desgel.

El decàleg de mesures que la Moncloa reclama als populars
  • El CGPJ i el TC És la prioritat de Sánchez: renovar el CGPJ després de més de 1.200 dies caducat i culminar la del TC, on a 4 magistrats els caduca el mandat el 12 de juny.
  • Canviar ‘disminuït’ per ‘discapacitat’ La Moncloa ha impulsat una reforma de l’article 49 de la Constitució per canviar la paraula 'disminuït' per 'persona amb discapacitat', entre altres qüestions. La iniciativa està aturada al Congrés per falta d’acord amb el PP. Feijóo hi veu possibilitats d’entesa.
  • El vot pregat Sánchez demana un acord al PP abans del 20 d’abril per la llei que elimina el vot pregat per als residents a l’estranger. El pacte, segons Feijóo, està avançat.
  • Pacte Antitransfuguisme La Moncloa reclama al PP que torni al Pacte Antitransfuguisme, que va abandonar després de la moció de censura a Múrcia, on tres diputats de Cs es van aliar amb el PP.
  • Pla de xoc contra la crisi El govern xifra en 16.000 milions d’euros les mesures per fer front a la crisi derivada de la guerra, però el PP insisteix en més rebaixes d’impostos.
  • El topall del preu del gas Espanya i Portugal van acordar la setmana passada proposar un topall de 30 euros el MWh per abaratir el preu de la llum. La mesura l’ha d’avalar la UE.
  • Fons europeus El PP ha carregat des de l’inici contra el govern espanyol per la distribució dels fons europeus, també Feijóo. Per això Sánchez exigeix als populars “lleialtat” en la gestió d’aquests fons, i també “col·laboració” a les comunitats autònomes en el repartiment.
  • La violència de gènere El govern espanyol reclama al PP “blindar” el pacte d’estat contra la violència de gènere –que els populars han avalat– després de l’acord amb Vox a Castella i Lleó.
  • Política exterior L’executiu estatal es compromet amb el PP a “reforçar la comunicació” en política exterior, però a canvi demana a Feijóo “lleialtat” des de l’oposició.
  • Llei de seguretat Sánchez planteja la nova llei de seguretat com un pacte d’estat al qual demana que se sumi el PP. També en l’estratègia del govern en ciberseguretat.
stats