Política 08/10/2014

UPyD compara la consulta amb els feixismes del segle passat

En una carta enviada als eurodiputats el partit de Rosa Díez també assegura que la consulta només té el suport del 23% de catalans

Acn
2 min

Brussel·lesL'eurodiputada d'UPyD Beatriz Becerra ha enviat aquest dimecres una carta a tots els membres del Parlament Europeu on compara la consulta amb l'ascens del feixisme a "Itàlia i Alemanya durant els anys 20 i 30". "Si un govern incompleix la Constitució i les lleis del seu país la democràcia desapareix, com va passar a Itàlia i Alemanya durant els anys 20 i 30 del segle XX", assegura l'escrit, que és una resposta a la missiva que havien enviat els eurodiputats d'ERC, Josep Maria Terricabras i Ernest Maragall, defensant el dret a votar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Defensar la democràcia a Europa és impedir que se celebri a Espanya aquesta consulta il·legal", defensa Becerra, que afegeix que "només un 23%" dels catalans volen votar. Beatriz Becerra considera en el seu missatge als 751 eurodiputats que la carta de Terricabras i Maragall "no s'adiu a la realitat" i defensa que seria "irresponsable no fer algunes clarificacions". "Catalunya mai ha estat una nació europea", assegura l'eurodiputada de Rosa Díez, i afegeix que "sempre ha estat part d'Espanya" i que "dir que va ser conquerida per la força és el resultat d'un deliri nacionalista que distorsiona els fets històrics".

Responent als arguments d'ERC que Europa és sinònim de democràcia i, per tant, hauria de defensar la consulta, l'eurodiputada d'UPyD diu que "Europa és democràcia perquè és sinònim d'estat de dret". És en aquest punt que Becerra vincula el procés català amb el feixisme, assegurant que "si un govern incompleix la Constitució i les lleis del seu país la democràcia desapareix, com va passar a Itàlia i Alemanya durant els anys 20 i 30 del segle XX".

"El govern regional nacionalista català ha fet una convocatòria il·legal del referèndum. Ha estat rebutjada pel Congrés dels Diputats, pel govern espanyol i ara ha estat suspesa pel Tribunal Constitucional", remarca. L'eurodiputada considera que la consulta "priva els ciutadans espanyols del seu dret a decidir en el seu conjunt sobre el futur del seu país: la sobirania no resideix només en alguns, sinó en tothom".

Al final de la seva carta, l'eurodiputada denuncia que, segons ella, a Catalunya els contraris a la consulta i a la independència pateixen "intimidacions i pressions" i són "marginats de les institucions, les escoles i els mitjans públics, tots controlats pels nacionalistes".

stats