Societat 15/02/2013

Què és un asteroide? Què és un meteorit?

Els científics no descarten que el meteorit que aquest divendres ha caigut a Rússia tingui relació amb l'asteroide que ha de passar fregant la Terra

Ara
2 min
El meteorit que ha caigut als Urals

BarcelonaUn meteorit ha caigut als Urals russos i ha provocat uns 500 ferits, tots lleus, pels vidres que ha trencat l'onada expansiva. És el meteorit que ha causat més danys dels últims anys. Els fets han passat just el dia que està previst que l'asteroide 2012 DA14, d'entre 45 i 95 metres de diàmetre, passi a uns 27.860 quilòmetres de la Terra. Els científics investiguen si el meteorit dels Urals és un fragment de l'asteroide.

Què és un asteroide?

Un asteroide és un objecte sòlid, més petit que un planeta, que orbita al voltant del Sol. Els científics no es posen d'acord sobre la seva definició exacta. La Unió Astronòmica Internacional parla de "planeta menor" per referir-se als objectes més petits que un planeta. Els asteroides, compostos majoritàriament per roca i metalls, són, com els cometes, vestigis de la formació del sistema solar.

Els planetes són constantment bombardejats per aquests objectes, com es pot comprovar mirant la superfície de la Lluna, plena de cràters. Un asteroide passa cada uns 40 anys prop de la Terra. Només hi topa, però, de mitjana, cada 1.200 anys. Algunes hipòtesis científiques asseguren que l'extinció dels dinosaures va ser provocada per l'impacte d'un asteroide de 10 quilòmetres, fa 65 milions d'anys.

Què és un meteorit?

Un meteorit és un objecte sòlid originat a l'espai, generalment petit, que sobreviu l'impacte amb la superfície terrestre. Els meteorits penetren en l'atmosfera terrestre a una gran velocitat –d'11 a 74 km/s–. En travessar-la, s'escalfen a causa del fregament amb l'aire, les molècules d'aire absorbeixen part de la calor que desprèn el meteorit i emeten llum formant el que s'anomena un meteor o estrella fugaç.

Cada any topen amb la Terra uns 3.300 meteorits, però la majoria ho fan en zones deshabitades –oceans o deserts–. Així, cada any només es registren unes 6 caigudes de meteorits i unes 10 trobades –quan es troba el meteorit sense poder determinar quan ha caigut.

La majoria de meteorits deriven de petits objectes astronòmics anomenats meteoroides, tot i que de vegades també es produeixen per impactes d'asteroides.

stats