Societat 08/10/2015

Un sabotatge a l'AVE deixa penjats 13.000 passatgers

Quatre talls a dues línies de fibra òptica entre Vilafranca del Penedès i Gelida afecten una vintena de trens i provoquen el caos a la línia d'alta velocitat. Fins a les deu del matí no s'ha començat a restablir la circulació

Ara
3 min
Autocars davant de l'Estació de Sants. / MANOLO GARCÍA

BarcelonaQuatre talls a dues línies de fibra òptica que mantenen la comunicació dins de la xarxa de l'AVE han obligat a suspendre la circulació de tots els trens en el tram que va de Figueres a Vilafranca del Penedès durant més de tres hores. Com a conseqüència d'aquesta incidència s'ha produït el col·lapse de la xarxa a Catalunya. Prop de 13.000 persones i 40 trens s'han vist afectats per aquest caos, segons ha informat Renfe.

L'incident s'ha produït poc abans de les set del matí a les vies 1 i 2 entre Vilafranca del Penedès i Gelida, al quilòmetre 570, entre les estacions del Camp de Tarragona i Figueres-Vilafant. Uns desconeguts han tallat dos cables de fibra òptica per quatre punts. La connexió controla les comunicacions de tots els trens d'alta velocitat i el tall ha obligat a aturar tots els trens "per seguretat". És com si els combois circulessin "a cegues", han explicat fonts de Renfe. El ministeri de Foment ha obert una investigació i els Mossos d'Esquadra treballen amb la hipòtesi d'un sabotatge. Fonts d'Adif han assegurat aquest migdia a Efe que els autors del tall han robat "quatre elements" de cable de coure per a la presa de terra entre les estacions de Camp de Tarragona i Figueres.

Una quarantena de trens afectats

L'incident s'ha produït cap a les 7.00 hores i, "per motius de seguretat", tots els trens que hi havia circulant en aquells moments han quedat aturats a les vies. Cap a les 10.15 hores s'ha restablert la circulació ferroviària, ha precisat Renfe en un comunicat, en què també ha explicat que els trens aniran recuperant el servei habitual de manera progressiva. Està previst que sigui a partir de les 16.00 hores que la circulació es recuperi totalment.

Un dels trens aturats feia el trajecte Figueres-Barcelona i ha quedat parat a prop de Sant Celoni. L'ARA ha pogut parlar amb un dels passatgers atrapats en aquest tren. Renfe ofereix als passatgers afectats que decideixin no viatjar avui canviar els bitllets per a un altre dia o reemborsar-los els diners, segons ha informat la companyia ferroviària. Aquesta és una mesura extraordinària, ja que quan l'afectació la produeix un robatori aliè a Renfe o Adif els diners no es reemborsen.

Durant la incidència s'ha organitzat un servei de transbord en autobusos per als viatgers que arribaven al Camp de Tarragona i havien de continuar en direcció nord, atès que els trens que sortien des de Madrid en direcció a Barcelona sí que podien arribar fins a l'estació de Camp de Tarragona. El tram entre Figueres i Barcelona, per altra banda, s'ha cobert dirigint els viatgers als serveis de la R-11, la línia regional que discorre entre Portbou i Barcelona. En el cas dels viatgers dels trens internacionals, s'ha establert una llançadora en autobús entre Barcelona i Perpinyà. Un cop restablerta la circulació dels trens, alguns dels passatgers no han hagut d'agafar els autobusos perquè han pujat en alguns dels trens que arribaven amb retard.

Declaracions de Pastor

La ministra de Foment, Ana Pastor, ha explicat des de Luxemburg, on es trobava en un consell de ministres de Transport de la UE, que la incidència ha sigut provocada perquè uns desconeguts "han trencat la tanca i la fibra òptica, tant la fibra principal com la fibra secundària, a les dues vies". Pastor ha qualificat l'incident com a molt greu i ha apuntat que "previsiblement correspon a un delicte".

"Som davant uns fets gravíssims, el més greu dels enregistrats fins ara d'aquest tipus, perquè afecta el servei públic, centenars de persones a les quals demanem disculpes". És per això que la ministra ha demanat a la Generalitat i als Mossos d'Esquadra que "col·laborin de forma intensa perquè aquest tipus de successos no tornin a ocórrer". Ho ha fet perquè, segons les dades que ha donat, "més del 50% dels robatoris de cable i fibra òptica de la xarxa ferroviària s'han produït a Catalunya".

stats