Barcelona
Societat Barcelona 03/02/2023

Acord per mantenir les restriccions a nous bars i restaurants al barri de Sant Antoni

Les propostes d'ERC i Junts tanquen la ferida entre els socis de govern municipal de Barcelona pel pla d'usos de l'Eixample

3 min
Una de les terrasses del carrer Enric Granados

BarcelonaNo va ser a la primera, però serà a la segona: el pla d'usos de l'Eixample ha quedat aprovat aquest divendres al ple després de fracassar la setmana passada per falta d'entesa entre comuns i el PSC. Les restriccions a l'obertura de nous bars i restaurants en zones com el barri de Sant Antoni es mantindran com volien els comuns, però han estat les propostes d'ERC i de Junts les que han ajudat a acostar posicions i garantir, finalment, el sí dels socialistes perquè el pla tiri endavant. La normativa (que s'ha aprovat amb els vots a favor de BComú, el PSC i ERC i l'abstenció de Junts) vol evitar la proliferació de bars, discoteques i petits supermercats dels que obren a la nit en zones de l'Eixample que ja estan prou saturades.

Fins ara, el motiu de la discòrdia entre socis de govern era determinar quines zones es consideraven prou saturades. El pla actua amb dues intensitats: una de més restrictiva per als carrers pacificats o que en un futur pròxim es pacificaran i una de més laxa per als altres. En aquest punt, hi havia dues zones especialment conflictives, la del barri de Sant Antoni i la del carrer Girona, que són espais ja pacificats i que fins ara tenien un pla d'usos propi. Els comuns defensaven que tot el barri de Sant Antoni i del carrer Girona havia de seguir dins la zona de màxima restricció, mentre que els socialistes demanaven flexiblitat i analitzar la situació carrer a carrer adduint que llocs com Sepúlveda tenien moltes persianes de comerços abaixades. Els de Colau van fer un pas enrere i van acceptar la proposta del PSC per a l'entorn del carrer Girona, però no van cedir en l'àmbit de Sant Antoni.

Finalment, ha sigut l'entrada en joc d'altres partits el que ha precipitat l'entesa. En les últimes hores ERC i Junts han fet públiques les seves esmenes al pla. La proposta dels republicans planteja mantenir la màxima restricció tal com volien els de Colau, però proposa que d'aquí a un any es revisi com ha evolucionat el comerç al barri. A més, l'esmena de Junts afegeix que es creï un grup de treball amb comerciants i grups per supervisar què passa al barri amb l'aplicació d'aquest pla d'usos els pròxims mesos. Si els comuns acceptaven aquestes esmenes, ERC votaria a favor i Junts s'encaminava cap a l'abstenció. Els de Colau s'han compromès a acceptar-les i també han fet que el PSC garanteixi els seus vots favorables al pla d'usos de l'Eixample demà.

"Amb aquest acord, ens donem un any per assolir nous consensos per a tot l’Eixample", ha dit en una piulada a Twitter la tercera tinent d'alcalde, Laia Bonet, que ha destacat les modificacions que el seu partit ha anat introduint al text les últimes setmanes: "Gràcies al PSC, el pla que aprovarem és millor que el de fa un any: respecta el descans dels veïns, protegeix el comerç i regula de forma diferent realitats diferents". Junts també ha reaccionat a l'aprovació definitiva del projecte amb unes paraules semblants: "Entre el pla d'usos que es va aprovar inicialment, que no era el nostre, i el que es pugui aprovar demà hi ha hagut un gran recorregut i grans canvis", ha subratllat el seu portaveu, Jordi Martí, per justificar el canvi de posició del partit.

Renúncies i negociacions 'in extremis'

El cert és que el pla ha anat canviant de manera substancial al llarg dels mesos i cada vegada s'ha allunyat més del primer projecte que van presentar els comuns. Principalment, l'objectiu del consistori és evitar la gentrificació i evitar que es repliqui a altres carrers el que ja passa a llocs com Enric Granados, amb més terrasses que habitatges. En un principi, des de la regidoria liderada per Janet Sanz es volia restringir l'obertura de nous espais de restauració o supermercats, com també de nous gimnasos i espais de joc. A més, volia marcar quants metres quadrats com a màxim han de tenir algunes tipologies de negocis. Finalment, per arribar a un acord amb el PSC, van fer marxa enrere i es va quedar en una restricció de cinc tipus d'activitats: les de restauració, comerços alimentaris amb degustació, bars musicals, autoserveis i botigues de conveniència (petits supermercats que obren fins més tard).

L'acord entre socis de govern va ser un fet, almenys durant unes hores. PSC i comuns el van signar i presentar, però quan faltaven poques hores per a la votació a la comissió d'urbanisme els socialistes van anunciar que hi votarien en contra. El motiu? No interpretaven el pacte a què s'havia arribat de la mateixa manera que ho feien els del grup d'Ada Colau. Els socialistes afirmaven que havien signat un projecte que no era igual de restrictiu a tota la zona de Sant Antoni i als voltants del carrer Girona. En canvi, els comuns asseguraven que aquestes dues zones mantenien una regulació uniforme. Finalment, i buscant el consens, Sant Antoni es mantindrà tot ell dins la zona de màximes limitacions mentre que al voltant del carrer Girona hi haurà tres carrers on les limitacions seran més laxes: Bailèn, Roger de Llúria i Bruc.

stats