Barcelona
Societat Barcelona 21/12/2023

La causa judicial contra Colau per les superilles, arxivada

De les 14 causes penals que van arribar a acumular els comuns mentre governaven a Barcelona només dues continuen obertes

3 min
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a la sortida de la Ciutat de la Justícia després de declarar, saludant un grup de persones que havia vingut a donar-li suport

BarcelonaL'equip de govern d'Ada Colau a l'Ajuntament de Barcelona va arribar a acumular 14 causes penals. Sis mesos després d'abandonar l'alcaldia de la ciutat, en queden només dues d'obertes. L'Audiència de Barcelona ha donat carpetada aquest dijous a un dels últims procediments oberts contra l'exalcaldessa i contra l'extinenta d'alcalde Janet Sanz: la querella per la superilla de l'Eixample que va impulsar l'exarquitecte de l'Ajuntament Josep Antoni Acebillo. La jutge del cas havia tirat endavant el procediment, però el tribunal ha acceptat el recurs de la defensa de Colau i l'ha arxivat.

Els querellants acusaven Colau i Sanz d'un delicte urbanístic, de malversació o de frau de subvencions. Un dels arguments de l'acusació era la sentència contenciosa que havia tombat la superilla. Ara bé, tot i que aquella resolució arribava a la conclusió que en la tramitació del projecte s'havien comès "omissions" o "irregularitats" administratives, el tribunal descarta que tinguin prou entitat per constituir un delicte penal. "Difícilment es pot justificar la continuació de la persecució penal quan la sentència del jutjat contenciós administratiu diu que les infraccions urbanístiques no tenen la intensitat requerida", subratlla la sentència de la secció sisena de l'Audiència.

La jutgessa que investigava el cas havia decidit acceptar la petició dels querellants d'ampliar la investigació per uns altres delictes. Però l'Audiència conclou que "no hi ha rastre de desviament de fons" públics ni tampoc cap "indici de falsejament ni d'ocultació". En una altra resolució, el tribunal també qüestiona la legitimitat dels querellants per presentar-se com a "perjudicats" pel projecte de la superilla. "És cridaner que els querellants semblen atribuir-se una espècie de representació implícita d'una espècie de clam ciutadà contra les superilles quan, òbviament, hi deu haver ciutadans que hi estan d'acord", subratllen els magistrats de la secció.

Dos procediments més

L'última setmana s'han arxivat dos dels grans fronts penals dels comuns: la causa per les superilles i la querella impulsada pel fons immobiliari Vauras, propietari del Bloc Llavors, per suposades coaccions. "Constatem que abans, quan érem al govern, anàvem a querella per setmana, i ara que som a l'oposició anem a una querella arxivada per setmana", deia Sanz aquest migdia després de conèixer l'arxivament de la causa pels eixos verds de l'Eixample. L'extinent d'alcaldia es preguntava també fins a quin punt el front judicial contra els comuns hauria afectat el resultat de les eleccions municipals del mes de maig, tenint en compte que l'herència judicial de Colau s'ha desinflat els últims sis mesos: "Què hauria passat si tot això no s'hagués impulsat abans de les eleccions?"

Ara queden dos procediments oberts més: la querella de la immobiliària Juninmo contra Colau i l'exregidora Lucía Martín per suposades pressions perquè es fessin enrere en una petició de desnonament –impulsada per la mateixa advocada que portava el cas Vauras– i la demanda per prevaricació que va impulsar un col·lectiu de veïns contra l'exregidor Eloi Badia per la cessió d'un local okupat a Gràcia. El jutjat també va arxivar aquest últim cas i l'Audiència de Barcelona va confirmar la resolució, però, segons les fonts judicials consultades, els querellants hi van presentar un recurs de nul·litat.

A aquests dos procediments, cal afegir-hi la investigació oberta contra Badia, tot i que no com a regidor de Barcelona, sinó per la seva gestió al capdavant de la planta incineradora de residus del Besòs. En aquest cas, la Fiscalia sí que veu inicialment indicis de negligència dels responsables de la planta per la contaminació emesa a la zona. Malgrat tot, el cas continua en investigació.

stats