Barcelona

Colau congela les llicències ara al Clot i el Camp de l'Arpa per protegir-hi el patrimoni

La suspensió de permisos de nova construcció, gran rehabilitació i enderroc s'allargarà un any per poder redactar un nou pla

2 min
Veïns del Camp de l’Arpa del Clot passejant ahir a la tarda pel carrer Rogent.

BarcelonaDesprés de Gràcia, arriba el torn dels barris del Clot i el Camp de l'Arpa del Clot. L'Ajuntament de Barcelona ha comunicat aquest divendres que suspèn durant un any la concessió de llicències de construcció, gran rehabilitació o enderroc en aquestes dues zones del districte de Sant Martí amb l'objectiu, com ja s'ha fet en altres àrees de la ciutat, de redactar un pla que hi protegeixi el caràcter urbanístic propi i el patrimoni. El que es fa ara és fixar la fotografia actual durant un període màxim d'un any perquè no s'hagin de lamentar pèrdues en el temps que dura la redacció i aprovació del pla.

Actualment, la protecció urbanística d'aquests dos barris es regeix pel pla de patrimoni aprovat l'any 2000. El govern municipal considera que és el moment d'actualitzar el document en la línia del que ja s'ha anat fent en territoris on es volia posar més en valor el nucli antic, com Sant Andreu, el Poblenou, Horta o, més recentment, Gràcia, on el pla va començar-se a redactar després de l'amenaça d'enderroc de dos casalots històrics i una alzina bicentenària al carrer Encarnació.

El principal canvi que es vol introduir a la regulació vigent al Clot i el Camp de l'Arpa és que les finques deixin de protegir-se només seguint un criteri monumental i s'hi incorporin variables vinculades al caràcter propi del barri, les traces històriques, la memòria o el medi ambient. És a dir, mirar més enllà de cada edifici com a unitat i valorar el seu pes en el conjunt de la zona. La mesura dona resposta a la petició que va fer el grup municipal d'ERC en comissió el mes passat.

Barris vinculats

L'Ajuntament considera que els barris del Clot i el Camp de l'Arpa del Clot mantenen una vinculació clara i que, per tant, el més coherent és abordar-los com un únic conjunt. I assegura que l'objectiu de la mesura és garantir que les dues zones continuaran sent identificables amb el pas dels anys i que no es perdran, per exemple, singularitats com la del carrer Rogent, l'artèria que dona vida a la zona. El nou pla es comença a desplegar ara amb la redacció del document urbanístic que contingui aquestes estratègies i, per poder-lo tirar endavant sense que els barris visquin canvis importants, la comissió de govern ha dictat ja la suspensió de llicències, que s'allargarà durant un període màxim d'un any i que afecta tot aquest àmbit.

L'àmbit d'aplicació de la suspensió de llicències.
stats