El cardenal Omella, sobre la pederàstia: "Directament no, però les televisions sí que inciten al sexe lliure"

L'arquebisbe de Barcelona demana "no polaritzar" els casos d'abusos sexuals en l'Església

ARA
2 min
El cardenal Joan Josep Omella durant la homilia de la missa de Corpus, al juny

BarcelonaEl cardenal arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal, Joan Josep Omella, ha carregat aquest dimarts contra els mitjans de comunicació perquè inciten en certes ocasions "a un sexe lliure". En una entrevista a la SER Catalunya, quan li han preguntat pels casos de pederàstia i abusos sexuals a l'Església, ha demanat que la societat no "ho polaritzi" només en aquesta institució i faci més autocrítica "de la que està fent". En aquest sentit, ha opinat que algunes imatges de la televisió no inciten "directament" a la pederàstia, però sí que inciten a viure el sexe "de qualsevol manera".

"Jo veig a la televisió i als mitjans que a vegades inciten a un sexe lliure, i penso que ja podem treballar, però si l'ambient és aquest... Que els mitjans de comunicació vagin entrant uns valors que van en contra del respecte a l'altre i del respecte a una sexualitat humanitzada no ens ajuda", ha afirmat. Omella ha assegurat que estan oberts a la crítica, però també ha deixat clar que "hi ha coses que s'han de vigilar més". "Tots els estaments hem de fer autocrítica. Els mitjans de comunicació sembla que són intocables", ha afegit Omella.

Les paraules d'Omella arriben després que una comissió independent hagi revelat que a França 330.000 infants han sigut víctimes d'abusos sexuals en contacte amb l'Església catòlica. L'informe, de 2.485 pàgines, és devastador. Per primera vegada a França s'han investigat les agressions sexuals comeses en aquest àmbit des del 1950. El document conclou que almenys 216.000 menors d'edat han sigut víctimes d'abusos –el 80% són nens enfront d'un 20% de nenes–, xifra que augmenta fins als 330.000 si es comptabilitzen les agressions per part de laics en funcions religioses (professors, voluntaris, monitors, etc.). Tres de cada deu menors víctimes d'abusos han patit violacions.

Omella també ha parlat de l'anunci de la Generalitat d'eliminar el concert als centres que separen els nens per sexe. Segons el cardenal, "és una falta de respecte a la llibertat dels pares a escollir centre educatiu" i "una imposició de la ideologia de gènere en tots els col·legis". "Per què no arribem a un pacte pel xec escolar i que cadascú vagi a l'escola que vulgui?", ha dit, i ha afegit: "Però això irrita".

L'arquebisbe ha comentat, per últim, la polèmica sobre el bisbe de Solsona, després que Xavier Novell hagi demanat els papers per casar-se. "No m'ho esperava. Només li vaig dir que li faria costat per si necessitava alguna cosa. Em sap greu aquest morbo, que no ajuda a qui té fe".

stats