Religió

L'exbisbe de Solsona comença els tràmits per casar-se pel civil

Xavier Novell va renunciar al càrrec a l'agost per motius personals i ja ha demanat la documentació per poder contraure matrimoni

ARA
2 min
El bisbe Xavier Novell, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaDesprés de sorprendre a tothom el passat mes d'agost anunciant que renunciava al càrrec de bisbe de Solsona "per motius estrictament personals", Xavier Novell ja ha sol·licitat la documentació necessària per casar-se per la via civil amb la seva parella, segons informa avui el diari El Mundo. Novell, que encara no ha donat explicacions de forma oficial dels motius de l'abandonament del seu càrrec ni sobre la seva nova situació personal, va presentar el dia 7 d'octubre al Registre Civil de Súria (Bages) la sol·licitud per contraure matrimoni, segons un edicte firmat pel jutge de pau, Jaume Bransuela Alsina.

En l'edicte, i en compliment de l'article 246 del Reglament del Registre Civil, el jutge convida totes les persones que coneguin "algun impediment legal" per a la celebració d'aquest matrimoni civil a manifestar-lo per escrit o de paraula al mateix jutjat en un termini de quinze dies. L'edicte porta data de 7 d'octubre, per la qual cosa el termini s'extingiria el dia 22.

El bisbe Novell, de caràcter i opinions controvertides, va renunciar inesperadament al bisbat de Solsona al mes d'agost i el Papa va acceptar la seva renúncia el 23 d'aquest mes. Al cap d'uns dies, els mitjans van atribuir la renúncia del bisbe al fet que mantenia una relació sentimental amb Sílvia Caballol, una psicòloga i escriptora, experta en temes satànics, que Novell, exorcista de la seva diòcesi, hauria conegut en uns cursos sobre la matèria.

Encara que l'arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola, Joan Josep Omella, va demanar respecte per la intimitat del bisbe i va confiar que ell donés explicacions més endavant sobre la seva situació, Novell manté el seu silenci i es desconeix si ha sol·licitat al Vaticà la seva secularització per poder contraure matrimoni. El Vaticà tampoc ha informat sobre si l'encara bisbe emèrit de Solsona ha demanat oficialment la dispensa de celibat i passar a la situació de seglar, segons recull l'agència Efe.

La falta d'informació i explicacions sobre la renúncia de Novell ha fomentat tota classe d'especulacions i el cas s'ha convertit en mediàtic, amb periodistes apostats al lloc on ara viu, en un apartament a Manresa (Bages), per captar-lo mentre surt a córrer cada matí. El bisbe de Vic, Romà Casanova, està exercint d'administrador apostòlic de la diòcesi de Solsona fins que la Santa Seu nomeni un nou bisbe, encara que molts feligresos temen que, al tractar-se d'una diòcesi petita, el Papa pugui decidir que desaparegui i el territori se sumi a la de Vic o a la de Lleida.

Polèmic

Novell ja va ser un bisbe que va generar notícies des d'un principi. Primer perquè quan va ser nomenat per al càrrec, el novembre del 2010, només tenia 41 anys i es va convertir en el prelat més jove de l'Estat. I després per haver fet algunes reflexions contra els homosexuals. En una glosa dominical de l'any 2017 va assegurar que es preguntava a si mateix "si el fenomen creixent de la confusió en l'orientació sexual de molts nois adolescents no deu ser deguda al fet que, en la cultura occidental, la figura del pare estaria simbòlicament absent, desviada, difuminada".

També va aixecar polèmica pel procés independentista. El 2013, per exemple, va prohibir als capellans de Solsona que toquessin les campanes per la Via Catalana amb motiu de la Diada i, en canvi, l'any següent va fer una crida perquè els feligresos votessin en la consulta del 9-N.

stats