Societat 05/11/2014

Teresa Romero: "La sanitat espanyola, per sobre de la nefasta direcció política, és capaç de fer miracles"

L'auxiliar d'infermeria abandona el Carlos III agraint l'atenció del personal

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
L'auxiliar d'infermeria Teresa Romero ha llegit un comunicat davant la premsa abans d'abandonar el Carlos III. EFE

MadridMolt prima, amb moviment lents, però la mirada serena i un ampli somriure. Teresa Romero ha comparegut per primer cop davant dels mitjans des que el 6 d'octubre va ser ingressada a l'hospital Carlos III en contreure el virus de l'Ebola. Un mes després, l'auxiliar d'infermeria ha rebut l'alta, però no ha volgut abandonar el centre sanitari sense abans dirigir-se als mitjans.

Des del saló d'actes de l'hospital, més de tres hores després que l'equip mèdic que l'ha atès oferís una roda de premsa oficial, Romero ha llegit un comunicat de sis minuts per agrair tot el suport rebut del personal sanitari, tant de metges i infermeres com d'auxiliars, zeladors, neteja, seguretat... "I tots aquells que no hagi mencionat però que hi han sigut", ha assenyalat. "Han demostrat que tenim la millor sanitat del món, que són professionals totals, que moltes vegades, tot i la nefasta direcció política, són capaços de fer miracles. Jo sóc un d'ells", ha dit enmig d'aplaudiments d'una vintena de companyes seves, que s'han col·locat a primera fila per donar-li suport.

Si bé l'equip mèdic no sap què ha curat Romero, l'auxiliar ho té clar: "Dono gràcies a Déu i també a l'apòstol sant Jaume per poder ser aquí i explicar-vos la meva experiència. Però haureu de ser pacients. Deixar-me recuperar".

Romero ha volgut desmarcar-se de fer una declaració davant el logo institucional de la Comunitat de Madrid estampat a la paret de la sala d'actes del Carlos III, però amb el fred que fa a Madrid i el centenar de mitjans que poblen l'hospital s'ha acabat optant pet tapar el logotip preparat per a les rodes de premsa amb una pantalla blanca de projector. "No sé què va fallar, ni tan sols si va fallar alguna cosa", ha dit sobre la causa del seu contagi.

Recuperació i descans

Una hora abans entrava el seu marit, Javier Limón, que l'anava a buscar. "Ens n'anirem on no ens pugueu localitzar", assenyalava a un eixam de periodistes. Està previst que Romero opti per passar unes setmanes al poble de la seva família, a Becerreá (Lugo), on la seva mare l'espera per "fer-li l'abraçada de la seva vida", ha assenyalat una seva cosina a Efe.

Romero s'ha curat de l'Ebola, però ara li esperen unes setmanes de recuperació després d'un mes molt dur. Ho ha indicat aquest dimecres l'equip mèdic, que ha assegurat que l'auxiliar d'infermeria podrà fer una vida totalment normal, si bé ha d'anar a poc a poc per recuperar-se físicament i mentalment.

Accions legals

Acaba la batalla contra l'Ebola. Comença la judicial contra la gestió de la comunitat de Madrid. Limón assenyalava als mitjans que només busquen tranquil·litat, però durant aquests dies la família tirarà endavant fins a tres accions legals per la gestió de la crisi de l'Ebola.

Una d'aquestes accions legals serà una demanda contra el conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Javier Rodríguez, per vulneració del dret a l'honor i a la pròpia imatge. Cal recordar que Rodríguez va acusar Romero d'haver amagat informació sobre el seu estat de salut, unes afirmacions per les quals després va demanar disculpes. El president de la Comunitat de Madrid, Ignacio González (PP), ha considerat "sorprenent" que es demanin responsabilitats per la curació de Romero.

Una altra d'aquestes accions legals anirà dirigida a reclamar una indemnització a la Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid pel sacrifici del seu gos Excalibur, segons va explicar dimarts un dels seus advocats, Nicolás Marchal.

I la tercera de les accions se centrarà en els defectes a l'hora d'aplicar els protocols per atendre els infectats pel virus de l'Ebola a l'Estat, en aspectes com la dotació de recursos humans i materials i la formació del personal.

stats