PANDÈMIA
Societat 08/01/2021

Creix el ritme de vacunació a Catalunya, però amb els casos desbocats

S’han detectat 19.000 positius en una setmana i la UPC preveu superar els 600 crítics per covid a finals de gener

Maria Garcia / Gemma Garrido
4 min
Creix el ritme de vacunació a Catalunya, però amb els casos desbocats

Girona / BarcelonaAvenç preocupant dels contagis a Catalunya. Mentre el procés de vacunació comença a agafar ritme, el nombre de positius no deixa d’incrementar-se: s’ha passat dels 13.700 nous casos setmanals als 19.000 registrats entre el 29 de desembre i el 4 de gener, amb pics de més de 4.000 contagis diaris. A més, en set dies també ha pujat la incidència acumulada (de 368 a 437 casos per cada 100.000 habitants) i s’ha doblat el percentatge de proves que surten positives: del 6% al 10%, quan el que recomana l’OMS és estar per sota del 5%. “Aquesta positivitat ens indica que no tenim la pandèmia sota control, perquè tenim més casos dels que estem diagnosticant”, alerta l’investigador del grup Biocom de la UPC Daniel López Codina, que calcula que si el ritme de contagis continua com fins ara a finals de mes s’arribarà al llindar dels 600 llits crítics ocupats per covid i els hospitals hauran de suspendre l’activitat ordinària, com va passar al març.

Un dels pocs indicadors que evolucionen en sentit positiu és el nombre de persones que han rebut una dosi de Pfizer. Després de les crítiques pel baix ritme de la vacunació els primers dies, aquesta setmana s’ha començat a accelerar. Si bé el diumenge 3 de gener només es va injectar la vacuna a 14 persones, després la xifra va créixer exponencialment: dilluns en van ser 2.800, dimecres 10.902 i dijous més de 12.500. No obstant això, el dia de Reis se’n van vacunar 2.500. En total, entre el 27 de desembre i el 7 de gener s’ha injectat una dosi a 37.114 persones, de les quals 17.701 són usuaris de residències i la resta, treballadors sanitaris.

Per intentar frenar l’augment de contagis, aquesta setmana el Govern ha començat a aplicar més restriccions, com el confinament municipal. Les mesures, però, no es notaran fins d’aquí deu o catorze dies i durant aquest temps es continuaran incrementant els contagis, avisa López Codina. “Des del 6 de desembre que estem en creixement. Almenys és lineal, però segueixen augmentant els positius, les hospitalitzacions i l’ocupació dels llits d’UCI”. “I això porta el carro pel pedregar”, afegeix.

Més pacients de covid a les UCI

En una setmana s’han ingressat un 20% més de pacients amb covid (s’ha passat de 2.049 a 2.496) i, per primer cop des de l’inici de la segona onada, a les UCI hi ha més malalts de coronavirus que de la resta de patologies: 429 enfront 413. “Estem sotmetent el sistema sanitari a una pressió molt important a tots els nivells: a l’atenció primària, als hospitals, a les UCI”, lamenta l’expert.

Davant aquestes xifres, l’investigador, a més, constata dues possibles amenaces que podrien fer créixer la incidència del virus: “Les restriccions arriben sobrepassades i la variant britànica podria augmentar la velocitat dels contagis”. Codina subratlla que s’ha d’estar molt pendent de qualsevol acceleració en la propagació del virus que mostrin les dades els pròxims 15 dies. “I si veiem que accelera, s’ha de reaccionar com més aviat millor, tot i que queden poques mesures per aplicar que no siguin el confinament domiciliari”, admet. Ara la velocitat de reproducció és d’1,46: cada 100 nous positius en contagien 146 més.

Per comarques, les dues que continuen amb més afectació són la Cerdanya i el Ripollès. Al territori cerdà els contagis han tornat a augmentar, després d’una lleugera reducció la setmana passada. El 22 de desembre s’hi va aplicar el confinament perimetral i aquella setmana es van reduir els nous casos setmanals de 237 a 164, però entre el 29 de desembre i el 4 de gener han tornat a pujar als 170 positius setmanals: la gran majoria, 108, a Puigcerdà, seguida de Llívia, Bellver i Alp.

Pel que fa al Ripollès, manté l’evolució positiva: si s’analitzen els nous contagis setmanals s’ha passat dels 167 als 162 detectats la setmana del 29 de desembre al 4 de gener. La majoria, 84, són a Ripoll, però és preocupant la incidència registrada a Ribes de Freser, que en set dies ha passat de 3 a 16 nous contagiats. Continuen a l’alça Campdevànol i Sant Joan de les Abadesses, amb 22 positius cadascun l’última setmana.

El Bages dobla els casos

La Cerdanya és la comarca amb la incidència més alta de Catalunya -1.907 casos per cada 100.000 habitants-, seguida del Ripollès (1.360). Estan força per sobre de la Conca de Barberà (832), el Pla d’Urgell (662) i el Bages (630), que les segueixen amb incidències altes. És especialment preocupant el creixement d’aquesta última comarca. Entre el 28 de desembre i el 4 de gener s’han detectat 603 positius al Bages, el doble si es comparen amb fa tres setmanes: 381 entre el 15 i el 21 de desembre. La gran majoria, 274, s’han detectat a Manresa, però tots els pobles han registrat entre 17 i 42 casos nous els últims set dies.

A la Conca de Barberà, la majoria de contagis es donen a Montblanc i l’Espluga de Francolí, i caldrà analitzar la influència que ha tingut en les dades el brot de la residència de Montblanc, que ha afectat 20 usuaris i 17 empleats.

En el cas del Pla d’Urgell, els contagis estan més repartits. El poble amb més positius setmanals és Mollerussa (37 dels 137 registrats a tota la comarca entre el 28 de desembre i 4 de gener), seguit de Linyola, on es va declarar un brot descontrolat a mitjans de desembre. Entre el 15 i el 22 de desembre va arribar a notificar 79 positius nous, però l’última setmana han disminuït fins als 25 nous contagiats.

Pel que fa a la positivitat, només dues comarques estan per sota del 5%: l’Alta Ribagorça i el Pallars Jussà. Tota la resta estan per sobre del llindar i més de la meitat de les comarques superen el 10%. Les que més: la Cerdanya (19%), el Ripollès (15%), el Baix Empordà (14%), l’Alt Penedès (14%) i el Solsonès (13%).

stats