Societat 06/06/2019

Primera comissària superior a la cúpula renovada dels Mossos

El nou cap del cos fa els canvis només arribar i el fins ara màxim comandament marxa als Pirineus

Pau Esparch
3 min
La nova comissària superior Cristina Manresa en una imatge del 2012 per a un reportatge d’un hort solidari.

BarcelonaNomés quatre dies després de ser nomenat, el nou cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, ha anunciat aquest dijous la seva nova cúpula policial, que per primer cop incorpora una dona com a comissària superior. El comissari en cap Sallent ha situat com a números 2 la comissària Cristina Manresa i el comissari David Boneta: la primera com a comissària superior de Coordinació Central i el segon continuarà com a comissari superior de Coordinació Territorial. Amb els canvis, el que fins dilluns era cap del cos, el comissari Miquel Esquius, marxa com a nou cap de la regió policial dels Pirineus “per petició pròpia”. En la seva carta de comiat Esquius va explicar que la seva destitució l’havia agafat per “sorpresa” i fonts de la direcció general de la policia catalana, la política, insisteixen en dir que no hi havia “dissonàncies” amb el fins ara màxim comandament dels Mossos.

La decisió del conseller d’Interior, Miquel Buch, de substituir Esquius per Sallent va causar estupefacció a tots els membres del cos. També va generar malestar entre els comandaments perquè el mateix dia que Sallent havia rebut el galó de comissari –fins aleshores era intendent– va ser nomenat nou cap dels Mossos, cosa que va propiciar que s’atribuís el relleu a motius polítics i no operatius. Tot i això, fonts de la nova cúpula asseguren que la Prefectura s’ha redefinit amb criteris tècnics i deixen clar que són una policia judicial: “Les ordres de jutges i fiscals són sagrades”. Des de la direcció general justifiquen que el relleu s’hagi produït quan feia menys d’onze mesos que s’havia nomenat Esquius com a cap amb el fet que ara ha sortit una nova promoció de vuit comissaris, un dels quals és Sallent.

Buch va dir dilluns que es vol “tornar a la normalitat” aprofitant que les últimes setmanes s’han arxivat dues de les causes judicials contra els Mossos per l’actuació de l’1-O. Malgrat això, els Mossos encara en tenen diverses d’obertes pel mateix motiu. Està pendent el judici a l’Audiència Nacional al major Trapero i a la intendent Teresa Laplana. També un jutge de Sabadell investiga la comissària Manresa i el comissari Xavier Creus, que ara formarà part de la Prefectura, per l’1-O, així com un jutge de Cornellà ho fa amb el comissari Ferran López i altres comandaments.

El comissari més jove

Sallent té 47 anys i és el més jove de la trentena dels comissaris del cos. Fonts del departament d’Interior apunten que es vol donar pas a una nova generació per liderar els Mossos i que sempre s’havia plantejat que Esquius assumís un període de transició, tot i que els comandaments no preveien que la substitució fos tan imminent. Fa just un any que Buch va prendre possessió com a conseller i en els seus dotze mesos la policia catalana ha tingut tres caps diferents: els comissaris Ferran López, Esquius i Sallent. Tot i això, la Prefectura renovada del cos combina els comissaris que ja en formaven part amb els nous que han entrat.

El director de la policia, Andreu Martínez, el nou cap dels Mossos, Eduard Sallent, i el conseller d’Interior, Miquel Buch

Manresa, que també va ser la primera comissària dels Mossos el 2009 –de la mateixa promoció que el major Josep Lluís Trapero, López i Esquius–, fins ara dirigia la regió policial metropolitana nord, que assumirà el comissari Sergi Pla. El comissari Rafel Comes, que ocupava el lloc que ara serà per a Manresa, tornarà a la Comissaria General d’Investigació Criminal i el comissari Xavier Porcuna assumirà la Comissaria General d’Informació, la vacant que ha deixat Sallent. López, que va liderar els Mossos quan l’Estat va destituir Trapero amb el 155 i va renunciar a continuar dirigint la policia catalana quan Buch va arribar al departament, seguirà a la Prefectura, on ja el va situar Esquius.

Fonts de la nova cúpula, que ha fet altres canvis, avancen que hi haurà més moviments un cop s’incorpori la promoció de 18 nous intendents i 44 nous inspectors. Defensen que es definirà com ha de ser el cos d’aquí cinc anys, “per transformar-se en una policia del segle XXI”.

stats