ERC punxa en l'intent de reprovar el govern de Colau i Collboni per la taxa turística

El recàrrec municipal a l'impost es començarà a cobrar al juny, tot i el rebuig de l'oposició en bloc

3 min
Jaume Collboni i Ada Colau a l'inici del ple

BarcelonaArribat l'equador del mandat, a l'Ajuntament de Barcelona comença el ball ja amb l'horitzó posat en les eleccions del 2023. El ple d'aquest divendres tenia dues incògnites: si l'ex primer ministre francès, Manuel Valls, ja faria alguna referència a la sortida del consistori, cosa que no ha passat, i veure com es reajusten les relacions entre partits després de l'anunci del cap de files d'ERC, Ernest Maragall, de començar una nova etapa de més confrontació amb el govern de Colau i Collboni, i que les discrepàncies entre socis de govern es facin cada cop més evidents. El canvi de to dels republicans ha quedat clar en una proposició que buscava la primera reprovació del mandat a membres del govern de Colau. En concret, per a tres regidors socialistes (Jaume Collboni, Montserrat Ballarín i Xavier Marcé), per la manera com han gestionat la implantació del recàrrec municipal a la taxa turística, que va ser una proposta dels mateixos republicans però que ara tant ells com tota l'oposició consideren que s'hauria d'ajornar per donar temps al sector turístic de refer-se i que, en canvi, el govern manté per a l'1 de juny amb la idea que els 75 cèntims per nit que es començarà demanant de més als visitants no alteraran els plans dels turistes.

ERC no ha trobat aliats en la seva ofensiva i la proposta de reprovació ha quedat descartada amb l'única abstenció de JxCat –que ha retret als republicans que no facin "autocrítica" en el seu paper com a impulsors del recàrrec– i els vots en contra de la resta de formacions. Sí que s'ha aprovat, amb els únics vots en contra de comuns i socialistes, la demanda de JxCat per no començar a cobrar el recàrrec fins l'any que ve. Un text que quedarà en paper mullat perquè el govern municipal ja ha deixat clar que no té previst aplicar cap canvi de calendari.

"No és un impost contra el sector, no afecta la butxaca dels ciutadans, sinó que el paguen suecs, americans, xinesos... i no té una afectació sobre les reserves", ha defensat el regidor de Turisme, Xavier Marcé, després que el republicà Miquel Puig hagi atacat el seu equip per no haver aplicat cap dels mecanismes previstos per tornar a ajornar l'entrada en vigor del recàrrec, que ja es va ajornar en plena pandèmia, i que es va acordar que es discutiria depenent de l'evolució de la situació econòmica. El govern municipal ja va defensar en comissió que no arribaven a temps de fer la modificació administrativa necessària i avui s'ha refermat amb la idea de mantenir el calendari.

El Govern ja ha decidit endarrerir la pujada de l'impost fins a l'octubre. Però a Barcelona no hi haurà més ajornaments: el recàrrec, que es va aprovar de manera definitiva a finals del 2020, preveu un increment progressiu de l'import a pagar. Aquest any serà de 75 cèntims i arribarà als quatre euros el 2023. Aquest impost s'haurà d'afegir als entre 65 cèntims i 2,25 euros que ja es paguen de base.

Els comuns demanen "tranquil·litat" a ERC

Per al regidor de Presidència, Jordi Martí, de BComú, no hi ha cap dubte que aquests 75 cèntims de més per nit no alteraran els plans dels turistes, mentre que per a ERC s'envia un "missatge deplorable" al sector, cosa que, entén, justifica la reprovació dels regidors del govern que ho han gestionat. Tots, del PSC. Martí, en canvi, ha defensat que l'única justificació que veu a la proposta dels republicans és la voluntat de mostrar un canvi de perfil a l'oposició, de la "febre" d'una precampanya que avisa que si comença ja "es farà massa llarga". El portaveu dels comuns ha demanat "tranquil·litat" a qui fins ara havia sigut el principal aliat a l'oposició. Queden dos anys per a les eleccions i, segons el govern municipal, el que ve tots els esforços s'han de centrar en la recuperació, cosa que considera que s'ha començat a fer amb la reunió "productiva" que Colau va mantenir ahir amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Tots dos es van prometre ahir "lleialtat" en la nova etapa i va fer gala d'esperit de col·laboració institucional.

La resta de grups també han criticat la proposta de reprovació d'ERC. Cs els ha acusat d'haver-se adonat que "no han fet oposició" i de desmarcar-se ara "de cara a la galeria". Josep Bou, del PP, ha rebutjat qualsevol reprovació i ha elogiat el joc net entre regidors. I Barcelona pel Canvi hi ha vist un "exercici increïble de cinisme".

La broma de Valls i el silenci de Collboni

L'ex primer ministre francès, Manuel Valls, no ha fet cap referència al seu comiat, però no ha desaprofitat l'ocasió de furgar en la ferida que ahir va obrir Collboni quan va admetre haver negociat amb ell els vots per investir Colau. L'alcaldessa va negar haver participat en cap conversa. "Ja ho sé, que no vam negociar res", li ha etzibat Valls aprofitant un moment en què Colau s'havia oblidat del seu torn de paraula i ell volia intervenir-hi. Qui no ha dit res, en canvi, ha sigut Collboni, que no ha intervingut ni en el punt en què se'l volia reprovar i que a mig ple s'ha absentat per mantenir una trobada informal amb la cap de files de JxCat, Elsa Artadi, que, segons fonts de la formació sobiranista, volia expressar-li la preocupació pel moment que viu la ciutat i la necessitat de reactivar l'economia.

stats