Societat 28/01/2015

Un estudi relaciona el fracàs escolar amb el nombre d'hores d'ús de l'ordinador

L'índex és del 16% entre els qui l'utilitzen menys d'una hora al dia i s'enfila fins al 29% entre els que hi dediquen més de tres hores

Acn
2 min
ordinador

BarcelonaUn estudi elaborat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), de la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna (URL) i l'Institut Català de la Salut (ICS) ha conclòs que hi ha un increment proporcional entre el fracàs escolar i les hores d'ús de l'ordinador i a mesura que es redueix el control parental. Així, el fracàs escolar és del 16% entre l'alumnat que utilitza l'ordinador menys d'una hora al dia; d'un 17% entre els qui l'utilitzen entre una i dues hores diàries; d'un 20% entre dues i tres hores i d'un 29% si l'ús de l'ordinador supera les tres hores diàries. Tot i així, no utilitzar-lo en absolut també fa incrementar el fracàs escolar fins al 27%, segons l'estudi.

L'accés a internet de les persones que han participat en l'estudi –una mostra de 5.538 alumnes d'entre 1er i 4rt d'ESO dels instituts públics i concertats de Sabadell, Castellar del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Sentmenat, Polinyà, Palau-Solità i Plegamans i Santa Perpètua de la Mogoda durant el curs 2010/11– s'orienta principalment a les xarxes socials (87%), els xats (52%), el correu electrònic (68,3%) i les tasques escolars (50%).

D'altra banda, en el moment de l'enquesta, el 98% dels joves disposava d'internet a casa i el 89% tenia mòbil abans dels 13 anys. Pel que fa als videojocs, l'ús disminueix amb l'edat, al mateix temps que els pares també disminueixen el seu control sobre les hores i els tipus de jocs dels seus fills.

La falta de control patern i l'ús intensiu de l'ordinador i dels videojocs també s'ha associat a un percentatge de joves que havien patit una intoxicació etílica o havien consumit cànnabis o altres substàncies tòxiques. Per exemple, a primer d'ESO, l'11% de l'alumnat que utilitza l'ordinador més de tres hores diàries havia patit una intoxicació etílica aguda i el 10% havia consumit cànnabis, mentre que aquests percentatges baixen a un 4% i un 2% respectivament si l'ús diari de l'ordinador era menor a les tres hores.

La recerca ha permès estudiar factors de risc associats amb l'ús addictiu d'aquestes tecnologies, així com disposar d'una fotografia de partida per observar l'evolució de l'ús de les TIC en les noves generacions.

stats