Societat 10/07/2015

L'advocada d'un dels mossos admet que Ester Quintana va perdre l'ull per "una arma policial"

És la primera vegada que, per part de la defensa, s'admet que un projectil de la policia va causar-li les lesions

Enric Borràs
3 min
Esther Quintana, en una entrevista l'any passat

Barcelona"Aquestes lesions van ser produïdes per l'impacte d'un objecte que va sortir d'una arma policial", va dir l'advocada del sotsinspector dels Mossos d'Esquadra, que és un dels dos acusats per la pèrdua de l'ull esquerre d'Ester Quintana durant la vaga general del 14 de novembre del 2012. Ho va admetre dimecres, en una vista sobre unes proves que reclamava la defensa dels agents, segons ha pogut confirmar l'ARA.

És la primera vegada que, per part de la defensa dels agents, s'admet que un projectil policial va fer que Quintana es quedés sense l'ull esquerre. L'advocada de l'altre mosso acusat, l'escopeter, no va dir res ni va desmentir a la vista que l'origen de les ferides fos policial, com tampoc no ho va fer l'advocat de la Generalitat, que no va demanar la paraula per contradir-ho, segons ha confirmat a aquest diari l'advocada d'Ester Quintana, Laia Serra.

Dimecres, just després de sortir de la vista, Serra va piular l'havia causat una actuació policial. "Eureka", va dir en senyal de victòria. El diari ARA ha intentat reiteradament posar-se en contacte amb l'advocada dels agents que va fer la declaració, Olga Tubau, però per ara no ho ha volgut fer comentaris.

Tot i que les bales de goma van quedar prohibides arran de l'escàndol d'Ester Quintana i d'altres casos semblants, per part del Govern i dels Mossos d'Esquadra no s'ha reconegut mai que li causessin la pèrdua de l'ull. Ara, gairebé al final de la instrucció del cas, les advocades dels agents intenten tornar a "sembrar dubtes" sobre el tipus de projectil que va ferir Quintana, segons explica Serra.

El jutge d'instrucció ja va concloure que la ferida l'havia causat una pilota de goma, i Serra assegura que ho han corroborat pèrits que no només són oftalmòlegs reputats, sinó que són els únics metges de l'Estat que han curat ferides de bales de goma. "Un projectil de 'foam' pot causar lesions, la pèrdua d'un ull i fer molt de mal, però no pot rebentar-te mitja cara, com li va passar a l'Ester", ha explicat Laia Serra.

Tot i això, les defensores dels agents van demanar el novembre del 2014 una sèrie de proves per intentar reforçar que les ferides les hauria pogut causar un projectil viscoelàstic. D'entrada, el jutge les va descartar i al desembre van presentar un recurs insistint-hi. Les advocades dels dos agents intenten ara posar en dubte l'arma que va causar les ferides a Quintana i, per tant, la identitat dels agents que les haurien causades. És l'última estratègia de la defensa, després que els mossos canviessin d'advocats, per intentar sortir-se'n.

La vista de dimecres a l'Audiència era perquè les parts personades en el procés poguessin exposar els seus arguments a favor i en contra de les proves, però quan ningú no s'ho esperava l'advocada del sotsinspector va reconèixer la responsabilitat policial de les lesions i els altres advocats de la defensa no ho van desmentir.

El cas Quintana va causar la dimissió del llavors director general dels Mossos, Manel Prat, que havia defensat que les ferides les havia causat un objecte que no tenia res a veure amb el dispositiu policial. L'exconseller d'Interior Felip Puig va mantenir la mateixa versió, i el seu successor, Ramon Espadaler, va insistir el 14 de novembre de 2012.

Mentre es decideix si s'han de fer aquestes proves o no, el procés d'instrucció ha continuat avançant i ja és gairebé al final. Si s'acaben descartant gairebé només faltaran els escrits d'acusació perquè el cas quedi pendent de judici.

Es preveu que el 3 de setembre s'estreni a Barcelona un documental sobre el cas d'Ester Quintana, aquí en teniu el tràiler:

stats