Societat 19/01/2014

El nou cardenal espanyol diu que l'homosexualitat “és una deficiència que es pot normalitzar”

Fernando Sebastián, que al febrer serà nomenat nou cardenal pel papa Francesc, afirma que "dir que un homosexual té una deficiència no és una ofensa sinó un ajut, perquè molts casos d'homosexualitat es poden recuperar"

Agències
2 min
L'arquebisbe emèrit de Pamplona i Tudela i nou cardenal, Fernando Sebastián Aguilar / EFE

MàlagaEl papa Francesc va anunciar la setmana passada el nomenament de 19 nous cardenals. Entre ells hi ha un espanyol, Fernando Sebastián Aguilar, arquebisbe emèrit de Pamplona i Tudela. El nou cardenal del papa Francesc, a qui s'atribueix l'intent de modernitzar l'Església i apropar-la als temps actuals, ha concedit una entrevista al 'Diario Sur' de Màlaga en la qual assegura que l'homosexualitat és una "deficiència" que, segons ell, és possible "normalitzar" amb el tractament "adequat".

En les seves declaracions al diari malagueny Sebastián afirma que "l'homosexualitat és una manera deficient de manifestar la sexualitat" i es mostra convençut que és possible "normalitzar-la" amb el tractament "adequat". Segons el flamant cardenal, "és de bon amic" assenyalar que els gais es poden tornar "normals". "Dir que un homosexual té una deficiència no és una ofensa sinó un ajut, perquè molts casos d'homosexualitat es poden recuperar", diu. Sebastián compara aquest ajut amb la salut: "Tinc hipertensió. M'he d'enfadar si m'ho diuen? És una deficiència que he de corregir com pugui", diu el cardenal, que destaca que l'homosexualitat és un error perquè "la finalitat de la sexualitat és la procreació".

Les declaracions de Sebastián, que s'afegeixen al llarg catàleg de declaracions homòfobes i vexatòries per part de la jerarquia eclesiàstica espanyola, no són, però, una excepció en un prelat acostumat a la polèmica. Fa només uns dies va instar el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, a respondre si hi ha una dona que "se senti amb el dret de matar el seu fill".

El 2004 Sebastián va fer pública una carta titulada 'Els nous innocents', en què criticava la investigació amb cèl·lules mare embrionàries i demanava que política i ciència se sotmetin a una "norma moral objectiva i socialment compartida i respectada". L'any següent, el 2005, va dir que només es pot entendre el matrimoni entre home i dona.

Sebastián, que va ser nomenat bisbe el 1979 pel papa Joan Pau II, va ser vicepresident de la Conferència Episcopal Espanyola en els períodes 1993-1999 i 2002-2005, i secretari general el 1982-1988. Nascut a l'Aragó el 14 de desembre de 1929, va ingressar a la Congregació de Missioners Fills de l'Immaculat Cor de Maria a Vic (Barcelona) el 1945. Un cop acabats els estudis filosòfics i teològics en els seminaris de la congregació a Solsona i Valls, va ser ordenat sacerdot a Valls el 28 de juny de 1953.

stats