El criminal suec més famós, condemnat a Barcelona

L’Audiència li imposa dos anys i mig de presó per invertir diners del narcotràfic en propietats catalanes

3 min
El judici es va fer un mes enrere a l'Audiència de Barcelona.

BarcelonaEl nom de Jonas Falk segurament passa desapercebut a Catalunya però és ben conegut a Suècia, on es diu que és el criminal més famós. Falk, que ha rebut el sobrenom de Pablo Escobar suec, va sortir absolt de la justícia del seu país però l’Audiència de Barcelona l’ha condemnat: li ha imposat dos anys i mig de presó per blanquejar milions d’euros que venien del narcotràfic, tot i que la Fiscalia li demanava 20 anys de presó. És qui s’endú la pena més alta del judici de fa un mes contra ell i onze acusats més, quatre dels quals absolts. “Va crear una estructura de persones físiques i jurídiques a nivell internacional” per fer inversions, almenys a Espanya, per ocultar els diners obtinguts del tràfic de drogues, diu la sentència a la qual ha pogut accedir l’ARA.

El tribunal enumera les inversions, valorades en més de tres milions d’euros: una casa a Sitges, una discoteca a Barcelona –que es deia Pacha i va canviar el nom per Oshum– i un restaurant a Palma. Falk no constava com a titular i actuava a través de la seva tia, Harriette Broman, també condemnada a més de dos anys de presó. Segons l’Audiència, el fet que la dona hagués sigut en la seva joventut “una cantant amb rellevància pública”, que havia pogut tenir un cert patrimoni, va afavorir els plans de Falk perquè ella feia de testaferro: figurava com a titular dels negocis. La sentència recorda que l’home va quedar absolt a Suècia pel narcotràfic, principalment de cocaïna, però considera que els diners que va guanyar els va destinar a comprar les propietats mencionades.

Falk, que ara té 48 anys, portava el cognom del pare –Oredsson– fins que el 2007 se’l va canviar pel de la mare. El seu nom complet és Jonas Sture Falk. Al principi del seu historial criminal se’l vincula amb atracaments a bancs i més tard amb el tràfic de drogues. El 2010 el van detenir al mar del Carib quan anava a bord d’un veler amb gairebé una tona i mitja de cocaïna, en un dispositiu conegut com operació Platja. De Colòmbia el van portar a Suècia, on el van condemnar a 18 anys de presó per liderar una xarxa de narcotràfic entre l'Amèrica del Sud i Europa. Però Falk va recórrer a un tribunal suec que el 2014 el va absoldre. Llavors se’l va extradir a Espanya, on la justícia el reclamava per inversions sospitoses quantificades en cinc milions i mig d’euros.

La sentència de l’Audiència, de 176 pàgines, dedica una bona part a respondre les defenses dels acusats i argumenta per què, malgrat l’absolució sueca, se’ls jutja: considera que una cosa és el delicte contra la salut pública –abordat a Suècia– i una altra el de blanqueig, pel qual no es va fer cap condemna.

Pena rebaixada pel retard

Però el tribunal de Barcelona ha rebaixat la pena que demanava la Fiscalia acceptant un atenuant de dilacions indegudes perquè el judici s’ha fet amb molt de retard, set anys després de ser extradit –el procés va haver de repetir-se, quan estava a punt de jutjar-se, per falta de garanties–. Els jutges també han decidit aplicar a Falk només el delicte de blanqueig i excloure el fiscal, contra la hisenda pública, que també reclamava la Fiscalia perquè valora que són coincidents. Per això la pena ha quedat en dos anys i mig de presó, dels quals Falk ha complert una part perquè va estar un any en presó preventiva. L’Audiència també li ha imposat una multa de cinc milions d’euros, que en cas de no pagar-la implica una pena de sis mesos, a més de confiscar-li la casa de Sitges i diners.

La sentència es pot recórrer i Falk encara tindrà un cas pendent perquè el 2019 el van detenir a Sitges en un altre operatiu contra el narcotràfic anomenat Beautiful.

stats