Societat 19/07/2019

Més investigació contra els furts i les estrebades per frenar els delictes a Barcelona

Ajuntament i Govern reclamen canvis legislatius per aturar la reincidència i reobriran la comissaria de plaça Catalunya

Pau Esparch
3 min
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb el conseller d'Interior, Miquel Buch, abans de començar la Junta de Seguretat

BarcelonaDesprés que Barcelona hagi tancat el primer semestre amb un augment dels delictes del 9,3%, sobretot dels robatoris violents (un 31% més que fa un any), s'ha reunit la Junta Local de Seguretat de la ciutat. A la trobada, on han assistit representants del departament d'Interior, de l'Ajuntament, dels Mossos d'Esquadra, de la Guàrdia Urbana i de la judicatura, entre d'altres, s'ha concretat el pla estratègic que havia anunciat el Govern per frenar els delictes a Barcelona. Un dels punts és potenciar la investigació, amb la participació de la Comissaria General d'Investigació Criminal dels Mossos, en sis àmbits: al districte de Ciutat Vella, els furts, les estrebades, els narcopisos, la delinqüència a les zones turístiques i les agressions sexuals als espais d'oci. El director dels Mossos, Andreu Martínez, ha valorat que "no serveix de res" fer accions contra lladres concrets perquè s'ha d'actuar contra els grups criminals, "que són estructures que requereixen una investigació".

Un altre dels aspectes que ha tractat la Junta de Seguretat és la multireincidència dels detinguts. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha dit que "s'ha de trobar la manera d'evitar la reincidència" perquè, ha afegit, els lladres "professionals", als quals "els surt a compte robar", són els que generen la situació d'alarma i fan créixer la percepció d'inseguretat. A l'espera que es constitueixi el nou govern espanyol, Colau ha reclamat canvis legislatius per aturar la reincidència i ha exigit que al setembre això "estigui a l'agenda" dels partits amb representació al Congrés. El conseller d'Interior, Miquel Buch, s'ha sumat a la petició d'endurir el Codi Penal pel que fa a la multireincidència. Mentre això no arribi, Colau ha apostat per parlar amb la fiscalia i la judicatura –a la Junta hi havia la jutge degana de Barcelona, però no la fiscal en cap de la ciutat– per analitzar si es pot aplicar un agreujant en les penes dels lladres reincidents.

El tinent d'alcalde de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, ha explicat que ja ha tingut una trobada amb la fiscalia i que en preveu una altra amb la judicatura per lluitar contra la reincidència i els robatoris violents. Batlle ha anunciat que l'Ajuntament i el Govern també han acordat que de manera "immediata" es reobrirà la comissaria de plaça Catalunya, conjuntament amb els Mossos i la Guàrdia Urbana. Es tracta de l'oficina que els Mossos tenien a l'intercanviador del metro i Rodalies, tancada des de fa uns dos anys. "Per reobrir-la cal un condicionament, i volem trobar un espai definitiu per al futur", ha dit. Colau ha subratllat la necessitat de tenir aquest espai al centre de la ciutat: "S'ha de reforçar l'atenció on es concentren els furts i els robatoris amb violència".

Els representants dels cossos policials i polítics que han assistit a la Junta de Seguretat de Barcelona

Estabilització dels furts

Dels 7.423 robatoris violents que s'han denunciat entre el gener i el juny a Barcelona, 4.207 han sigut al carrer (un 35% més que fa un any). Tot i això, la policia ha apuntat que els robatoris amb violència al carrer representen el 3,6% del total dels delictes del primer semestre. Un altre dels delictes que més ha augmentat són els robatoris amb força als establiments comercials: entre el gener i el juny han pujat un 66% en relació amb el 2018. Els comerciants del barri de Sant Antoni han arribat a protestar contra l'onada de robatoris a les botigues. En canvi, els robatoris amb força als domicilis han baixat un 16%. Pel que fa als furts, el 35% són al carrer, el 33% al transport públic i el 28% als comerços. Malgrat tot, durant el segon trimestre els furts s'han estabilitzat.

Buch s'ha compromès a tenir el pla estratègic redactat d'aquí tres mesos i ha recordat que a la tardor Barcelona tindrà 2.700 agents dels Mossos (a principis de juny n'hi havia 2.380). El conseller també ha dit que un dels punts del pla és frenar el ‘top manta' a la ciutat i Colau ha apostat per replicar el model aplicat a l'estació de Plaça Catalunya per combatre la venda ambulant. L'alcaldessa ha evitat fer autocrítica del mandat anterior i ha definit "la nova etapa" com de "reimpuls". "No es tracta tant de mà dura. S'ha de buscar l'eficàcia", ha conclòs.

stats