L'Ajuntament atura el tanatori de les Casernes de Sant Andreu

Els terrenys seran per a equipaments públics i les sales de vetlla es desplaçaran a la zona de la Maquinista

ARA
2 min
Una promoció de pisos tutelats per a gent gran a l'àmbit de les casernes de Sant Andreu

BarcelonaEl tanatori que Mémora volia construir als terrenys de les antigues casernes de Sant Andreu anirà finalment al carrer Potosí, a un solar propietat de l'Ajuntament de Barcelona molt a prop del Centre Comercial La Maquinista. El canvi ha sigut possible a partir d'una permuta impulsada per l'Ajuntament de Barcelona, ja que els veïns de Sant Andreu s'oposaven al projecte. De fet, es tracta d'una reivindicació històrica: el veïnat del barri va decidir-ho així en un procés participatiu l'any 2006. A canvi d'alliberar aquest terreny de 6.000 metres quadrats de sostre edificable, Serveis Funeraris de Barcelona - Mémora rebrà la propietat d'un solar municipal a l'àmbit en transformació del carrer Potosí per reubicar-hi les sales de vetlla de proximitat que impulsa. El consistori es compromet a finalitzar tots els tràmits administratius el primer trimestre del 2023. Per acabar de compensar la diferència de valor dels dos terrenys i equilibrar la permuta de sòls, l'Ajuntament abonarà 740.000 euros a Serveis Funeraris de Barcelona - Mémora, segons publica l'ACN.

L'abril del 2018 el Consorci de la Zona Franca (CZF) va treure a subhasta els terrenys i els va adjudicar a Serveis Funeraris de Barcelona - Mémora per ubicar-hi sales de vetlla. Els veïns de seguida es van posar en contra de l'operació. Denunciaven la falta d'espais de participació pel que fa al futur dels solars de la zona i reclamaven construir-hi equipaments públics, tal com s'havia acordat.

Aleshores, el govern municipal va constituir una taula de treball amb les entitats veïnals, el CZF i l'empresa per buscar una solució satisfactòria. Com a resultat del diàleg, Serveis Funeraris de Barcelona - Mémora va cedir a l'Ajuntament de forma gratuïta i permanent el 75% de la seva parcel·la per poder-hi construir nous equipaments i serveis públics. Això es va traduir en un pla especial urbanístic d'iniciativa privada que complia amb la normativa vigent i que l'empresa tenia dret a tramitar. Es va començar a tramitar el maig de l'any passat i incloïa la cessió de tres quartes parts del solar de l'àmbit de Casernes i quatre sales de vetlla promogudes per l'empresa en l'espai restant de la parcel·la. El setembre passat l'aprovació definitiva del pla es va retirar del plenari per falta de suport dels grups municipals.

Amb tot, l'executiu ha continuat treballant amb l'empresa i finalment hi ha aconseguit tancar el conveni urbanístic presentat aquest divendres. Així, la parcel·la del passeig de Santa Coloma, 22-24 passa a ser íntegrament propietat municipal. Per la seva banda, amb la permuta de terrenys, Serveis Funeraris de Barcelona - Mémora rebrà la propietat de la finca del carrer de Potosí, 1-3, fins ara municipal. Té una superfície de 820 m² i 1.500 m² de sostre edificable, i és a prop de l'emplaçament inicial i dins el mateix districte. L'empresa podrà impulsar noves sales de vetlla de proximitat en aquest entorn.

L'acord estableix els compromisos sobre les operacions patrimonials, els canvis en el planejament urbanístic i la llicència d'obres de l'àmbit de Potosí, amb l'objectiu de finalitzar tots els tràmits administratius el primer trimestre del 2023.

stats