Els legionaris tenen fins al 10 de febrer per abandonar les casernes de Sant Andreu

El Consorci de la Zona Franca avisa els afectats que si no marxen demanarà que els desallotgin

2 min
Legionaris als terrenys de les antigues casernes de Sant Andreu

BarcelonaEl Consorci de la Zona Franca (CZF) va enviar divendres un burofax a la Germandat d'Antics Cavallers Legionaris de Barcelona per informar-los que tenen quinze dies hàbils per abandonar els terrenys de les casernes de Sant Andreu, segons ha pogut saber l'ARA. Si el dia 10 de febrer no han acceptat els 12.500 euros que els ofereix el CZF perquè marxin, aquest organisme iniciarà un procés judicial per demanar a un jutge que autoritzi el desnonament forçat. Fins ara, l'entitat militarista ha rebutjat aquesta indemnització perquè, segons sosté, han invertit en el local 18.000 euros i no volen marxar per menys. L'ARA ja va avançar divendres de la setmana passada que el Consorci estava a punt d'enviar el requeriment oficial i, segons ha confirmat avui, el va acabar tramitant aquell mateix dia.

Fa anys que tant l'Ajuntament de Barcelona com les entitats veïnals de Sant Andreu demanen al CZF que faci fora els legionaris. L'associació espanyolista té la seu a les antigues casernes des del 1998 però la polèmica va saltar el 2013 quan aquest òrgan format pel govern de l'Estat i l'Ajuntament de Barcelona els va cedir, a més a més, 5.000 metres quadrats a les antigues casernes amb les úniques condicions que s'encarreguessin del manteniment i que marxarien quan se'ls hi demanés. Durant tots aquests anys, els legionaris han fet servir els terrenys per assajar processons amb el Crist de la Bona Mort i fer desfilades militars amb escopetes de fusta, unes activitats que han molestat els veïns.

Els pares i mares de l'escola Eulàlia Bota, que està just al costat, també es van queixar quan el govern de l'Estat va passar del PP al PSOE, a finals del 2019, el Consorci va nomenar com a nou delegat Pere Navarro i tothom donava per fet que s'anul·laria la cessió, ja que és el govern espanyol qui mana en aquesta institució, encara que la presidència l'ocupi l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau. Però encara no ha estat així.

Juntament amb la Germandat d'Antics Cavallers Legionaris, també hi havia en aquestes instal·lacions dues entitats més del mateix perfil: la Germandat Provincial de Sergents Provisionals de Barcelona i a l'Associació de Cavallers Invàlids i Mutilats Militars d'Espanya. Aquestes dues entitats, però, sí que van acceptar els 9.400 euros que el CZF els va oferir a cada una perquè marxessin.

Els terrenys que alliberaran els legionaris -ja sigui acceptant l'acord proposat o a partir d'un desallotjament- serviran perquè Adif (l'administrador estatal d'infraestructures) hi construeixi habitatges.

stats