Mobilitat

Com funciona la T-Mobilitat ?

Els nous títols de transport digital substituiran definitivament els bitllets de cartró i banda magnètica la tardor de l'any que ve

4 min
L'estació de metro se La Sagrera, en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa T-Jove serà el primer títol que deixarà d'emetre's en cartró i només estarà disponible amb el format digital de la T-Mobilitat a partir del febrer. És per això que l'Autoritat Metropolitana del Transport (ATM) demana a tots els usuaris d'aquest bitllet que ja comencin a fer el canvi a la T-Mobilitat per evitar que la web se saturi a última hora. El sistema de bitllets de transport digital, que ha arribat set anys més tard del previst (s'havia de posar en marxa el 2015), també ja té disponibles els títols de la T-Usual i la T-Casual, però a diferència de la T-Jove, encara no hi ha data perquè deixin de fer-se en format físic.

A continuació us expliquem en cinc claus com fer el canvi dels bitllets actuals a la T-Mobilitat.

1.

Com puc aconseguir la T-Mobilitat?

La T-mobilitat és un sistema digital de taquillatge amb tecnologia sense contacte que té dos formats possibles: la targeta física, una mena de carnet que es pot recarregar (adquirir-la val 4,5 euros, que es paguen un únic cop) i l'aplicació de mòbil (baixar-se l'aplicació per pagar té un cost d'1 euro). L'usuari pot decidir quin dels dos mètodes prefereix.

Per aconseguir la targeta física hi ha dues vies: presencialment o en línia. Per demanar-la presencialment cal descarregar aquest formulari de registre, omplir-lo i lliurar-lo en un dels punts d’atenció de la xarxa. A banda del formulari caldrà el DNI per donar-se d'alta. D'aquesta manera la targeta es rep al moment i ja es pot recarregar amb el títol que cada usuari desitgi.

Si la sol·licitud de la targeta es fa online, caldrà primer registrar-se al web de T-Mobilitat i després accedir a l'"Àrea personal". En aquest mateix moment també es podrà optar per carregar el suport amb el títol desitjat. La targeta arribarà a través del correu ordinari a l'adreça que s'hagi indicat.

Si, per contra, l'usuari prefereix viatjar amb el format de targeta integrada al telèfon mòbil, caldrà descarregar-se primer l'aplicació de la T-Mobilitat, disponible tant per a Android com per IOS (iPhone). Després haurà d'entrar a la web i donar-se d'alta. Un cop registrat s'activa l'"Àrea personal", des d'on es podran comprar els diferents títols. Per pagar amb el mòbil, però, encara cal una segona aplicació (amb cost únic d'1 euro) i que en aquest cas només està disponible per a Android i per a telèfons amb tecnologia NFC (amb versió de sistema operatiu 6 o superior). Un cop descarregada la segona app i comprats els títols, el mòbil es convertirà en targeta i podreu pagar acostant-lo a les màquines validadores.

2.

Com es paga amb aquest nou sistema?

Durant aquests anys, l'ATM ha instal·lat màquines validadores que permeten el pagament contactless a banda del taquillatge habitual amb bitllets de cartró. Quan es té la T-Mobilitat recarregada, només cal acostar la targeta física o el mòbil a la màquina validadora.

Actualment tots els busos de l'AMB (és a dir, els de TMB, els metropolitans i també els interurbans de la Generalitat) ja estan adaptats. Els tramvies també. I al metro, Renfe i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) hi ha instal·lada com a mínim una validadora digital i, en el cas que hi hagi més d'una barrera de pas a la mateixa estació, el 50% han d'estar adaptades.

3.

Per on em puc desplaçar actualment amb la T-Mobilitat?

Es pot viatjar en qualsevol mitjà de transport públic col·lectiu que circuli per l'interior de la gran zona metropolitana que formen els 36 municipis de l'AMB. Hi ha, però, una excepció: les línies interurbanes d'autobús operades per les empreses Sagalés i Casas, que, encara que tenen parades dins de l'àrea de desplegament inicial, en surten i, per motius tècnics, s'incorporaran més endavant, expliquen fonts de l'ATM. A poc a poc s'aniran incorporant les set corones del transport que envolten Barcelona i després es desplegarà a la resta de Catalunya.

4.

A partir de quan estarà disponible a tot Catalunya?

El calendari actual preveu que la T-Mobilitat estigui totalment implantada a la zona de l'ATM entre finals d'aquest any i inicis de l'any que ve. Després, l'autoritat del transport decidirà el dia que es deixen de vendre bitllets de cartró -l'apagada magnètica-, segurament a la tardor del 2023. Un cop això estigui fet, la Generalitat preveu que el sistema s'estengui a tot Catalunya el 2024.

5.

Per què es fa aquest canvi i per què ha costat tant?

L'objectiu de la T-Mobilitat és doble. D'una banda, modernitzar el sistema per posar-lo al nivell d'altres països. L'actual manera de funcionar, amb bandes magnètiques, fa anys que ha quedat obsolet i suposa uns costos de manteniment i de vigilància del frau molt elevats. De l'altra, l'objectiu final és fer el pagament per ús. Un cop el sistema estigui del tot implantat i desapareguin les set corones tarifàries, el pagament es farà en funció dels quilòmetres recorreguts en cada cas. Quan estigui totalment desplegada, el 2024 -si no hi ha més entrebancs- es compliran 10 anys de la signatura del primer contracte, i el projecte haurà acumulat uns 9 anys de retards en total (s'havia de posar en marxa el 2015).

El director de l'ATM, Pere Torres, va admetre a l'ARA que l'administració va "pecar d'optimista" alhora de dissenyar el projecte, que pretén unificar els sistemes d'una setantena d'operadors a tot el territori.

stats