SOCIETAT
Societat 17/09/2012

El jutjat ordena que el zelador d'Olot ingressi una fiança de 710.000 euros per cobrir les indemnitzacions dels crims

Joan Vila tornarà a comparèixer demà davant del jutge per a l'audiència preliminar del cas

Acn
3 min
El zelador del geriàtic 'La Caritat' d'Olot, Joan Vila, fortament custodiat pels Mossos d'Esquadra durant la reconstrucció d'un dels crims

BarcelonaEl jutjat de primera instància i instrucció número 1 d'Olot ha ordenat que el zelador del geriàtric La Caritat ingressi una fiança de 710.000 euros per assegurar que es cobreixin les indemnitzacions dels crims. La interlocutòria alerta que si Joan Vila no ingressa aquesta quantitat se li embargaran tots els béns.

A més, el jutjat recorda que, quan es dicti condemna, el mateix geriàtric i la companyia asseguradora també hauran de fer-se càrrec de les indemnitzacions com a responsables civils solidaris. El zelador, que s'enfronta a una condemna de 194 anys de presó, tornarà a comparèixer aquest dimarts davant del jutge per a l'audiència preliminar del cas i el tràmit de pròrroga de presó.

La interlocutòria de la jutge Ana Torres, titular del jutjat número 1 d'Olot, arriba quan ja s'han presentat els escrits d'acusació i defensa pel cas dels assassinats d'ancians al geriàtric La Caritat. L'escrit té per objectiu assegurar que els familiars de les víctimes podran cobrar les indemnitzacions que reculli la sentència.

Per aquest motiu, el jutjat ordena a Joan Vila ingressar una fiança de 710.000 euros com a garantia que hi haurà diners perquè les famílies cobrin. Aquesta quantitat, com especifica la jutge, sorgeix d'incrementar "en una tercera part" la petició de responsabilitat civil feta pel fiscal, que ascendeix a 530.000 euros.

En total, el ministeri públic considera que hi ha 29 familiars directes de les onze víctimes que haurien de cobrar indemnitzacions, que oscil·len entre els 10.000 i els 35.000 euros. Es tracta de germans, fills, néts i altres familiars directes.

A la interlocutòria, el jutjat també explicita que si Joan Vila no ingressa aquesta quantitat "en el termini d'un dia" (que expira demà) se li embargaran tots els béns fins a cobrir aquesta quantitat. En cas que no hi hagués prou diners, se'l declararà insolvent.

I és en aquest punt on el jutjat es fa ressò del paper que també tenen, com a responsables civils solidaris, tant el geriàtric La Caritat com l'asseguradora del centre, Zurich Insurance. La resolució del jutjat d'instrucció número 1 d'Olot, però, no és ferma i s'hi pot interposar recurs.

De nou davant del jutge

La interlocutòria del jutjat s'acompanya d'una providència, on se citen totes les parts a l'audiència preliminar que tindrà lloc demà al matí mateix als jutjats d'Olot. Aquest tràmit marca el punt final de les investigacions de la fase d'instrucció i suposa l'últim pas abans que el cas dels assassinats arribi a judici.

A més, ja fa gairebé dos anys que Joan Vila es troba en presó preventiva. Per aquest motiu, en el mateix acte s'aprofitarà per fer la pròrroga de presó.

El fiscal demana una pena de 194 anys de presó per al zelador del geriàtric La Caritat d'Olot, Joan Vila, que va matar ancians fent-los ingerir lleixiu, còctels de medicaments o subministrant-los una sobredosi d'insulina. Al seu escrit, l'acusació pública imputa a Joan Vila onze assassinats (tres dels quals amb acarnissament). El fiscal situa els crims entre el mes d'ocubre del 2009 i el mateix mes de 2010, i ressalta que Vila acabava amb la vida de les víctimes aprofitant que eren persones d'edat avançada, que estaven soles a l'habitació i que no es podien defensar.

Per la seva banda, la defensa, encapçalada pel lletrat Carles Monguilod, demana una pena de 20 anys com a màxim de llibertat vigilada. Aquesta part argumenta que el seu client patia una alteració psíquica en el moment de cometre els crims, i creia que tenia "una conducta moralment bona".

stats