El Ripollès, el Berguedà i el Solsonès també volen tenir veu

Les tres comarques demanen participar en la tria d’inversions després de quedar fora de la consulta

3 min
Les retencions de l’operació tornada ahir a la carretera.
Dossier Les incògnites dels Jocs d'Hivern Desplega
1.
Els Jocs Olímpics als Pirineus, una aposta pendent del tauler polític
2.
El repte de modernitzar els Jocs Olímpics per poder salvar-los
3.
Els empresaris del Pirineu, davant dels Jocs d'Hivern: “Ningú ens ha presentat cap projecte”
4.
L'Alt Pirineu i Aran miren amb bons ulls els Jocs però reclamen veure el projecte
5.
El Ripollès, el Berguedà i el Solsonès també volen tenir veu
6.
El Govern veu "dificultats" jurídiques per fer la consulta dels Jocs d'Hivern
7.
Cal prendre's seriosament els Jocs d'Hivern

Girona“Una part de la Molina és al Ripollès, que té algunes de les muntanyes més altes de Catalunya. Dir que la comarca no és del Pirineu és posar-se una bena als ulls i no veure la realitat”. Són les paraules del president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer (JxCat), que expressen el malestar i l’enuig dels veïns tant d’aquesta comarca com del Berguedà i el Solsonès. Tots ells la setmana passada van rebre com una galleda d’aigua freda que el Govern els exclogués de la consulta sobre els Jocs Olímpics d’Hivern.

Les tres comarques lamenten que, a banda de tenir estacions d’esquí i pics de més de 2.500 metres, també es veurien afectades per la celebració olímpica i posen d’exemple les retencions i cues que cada cap de setmana d’hivern es registren en carreteres com la C-16. Així mateix, es queixen de la manca d’informació: ningú els ha explicat ni presentat cap projecte concret, més enllà d’eslògans i declaracions generals.

A principis de setmana, l’alcalde de Berga, Ivan Sànchez (CUP), va assegurar que organitzarien una consulta “extraoficial” perquè els veïns puguin dir-hi la seva, després que el Govern no els inclogués entre els territoris amb poder de decisió. Però per al president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara (JxCat), “és una proposta que s’hauria d’elaborar més a fons, perquè una consulta, si no és vinculant, no té gaire sentit”. Tot i això, Lara sí que creu que el Govern hauria d'haver inclòs el Berguedà, ja que “per proximitat” els afectaria un esdeveniment d'aquestes característiques.

En canvi, per Colomer no se n’hauria d’organitzar cap. “El Govern hauria de tenir una postura molt clara i defensar un projecte d’aquesta envergadura, i més davant la possibilitat que afavoreixi comarques que sempre han estat menystingudes. No s’hauria de fer cap consulta”, sosté. Des del Solsonès, el representant del Consell Comarcal, Joan Subirana (ERC), es posarà en contacte amb Berga per conèixer el seu plantejament, ja que considera que també s'hauria de preguntar als solsonencs. Ara bé, per Subirana s’està desviant el focus del que, a parer seu, hauria d’estar al centre del debat: “Més que parlar de si vota una comarca o l’altra, hauríem de parlar dels pros i contres de tirar endavant els Jocs”. 

Escenaris oberts al Solsonès i el Berguedà

De les tres comarques, l’única que té el seu posicionament definit és el Ripollès: “Després de les converses amb alcaldes i càrrecs electes, hi estem completament a favor”, assegura el president del Consell Comarcal. En canvi, al Solsonès i al Berguedà encara no han decantat la balança. Lara indica que la setmana vinent tenen consell d’alcaldes amb aquest únic punt sobre la taula. I al Solsonès estan analitzant el format de decisió: si fan una assemblea amb els membres d’ERC o si hi sumen també el consell d’alcaldies. “Estem buscant la fórmula per tenir el debat amb el màxim de veus”, assenyala Subirana.

Sigui quin sigui el resultat de les reunions, les tres comarques se sumen a les múltiples veus que reclamen concreció en el projecte. “No sabem ni on es farà, si a Catalunya, si a l’Aragó, si a Saragossa, si a Barcelona. No crec que ningú pugui votar una cosa que no se sap ni on es farà”, opina el president del Ripollès. 

Imatge d'arxiu de la Molina, que pertany majoritàriament a la Cerdanya, però un tram és al Ripollès.

Els tres representants tenen també una llista de possibles inversions i de greuges al territori –com la manca de fibra òptica i cobertura, el desdoblament de la R3 o les millores a la C-16– que es podrien desencallar amb les olimpíades d’hivern. Per això, subratllen que és imprescindible que les comarques del Pirineu formin part de la taula de treball, i que tinguin veu i vot a les reunions. “Si estem a la taula podrem proposar i serà la manera de saber quin abast tindrà el projecte, si les promeses estan al dia o si es van complint els terminis acordats”, recorda el solsonenc. 

Així mateix, les tres comarques reclamen, una vegada més, que el Govern les escolti. “Malauradament, no se’ns ha tingut en compte i hem de poder dir-hi la nostra. Perquè és des del territori que coneixem quines són les actuacions que més necessitem”, recalca Lara. 

Dossier Les incògnites dels Jocs d'Hivern
Vés a l’ÍNDEX
stats