Societat 06/02/2016

Rull demana a l’Estat que li traspassi la gestió de les vies de Rodalies

Dani Sánchez Ugart
2 min
El conseller Josep Rull es va reunir ahir per primer cop amb la ministra Ana Pastor.

MadridEl conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Rull, ha reclamat aquest divendres a la ministra de Foment en funcions, Ana Pastor, el traspàs de les línies de tren de Rodalies que actualment gestiona Adif -les vies i la infraestructura-, per tal de “canviar radicalment l’esquema” de funcionament del servei ferroviari. Rull es va reunir ahir per primer cop amb la ministra Pastor des que va assumir el càrrec.

La petició ha sigut rebuda amb fredor per la ministra en funcions, segons el conseller. Rull ha evitat valorar la petició com una “desconnexió ferroviària” de l’Estat i ha assegurat que respon a la “voluntat d’assumir responsabilitats” del Govern, que ja gestiona vies i trens dels Ferrocarrils de la Generalitat, amb índexs de satisfacció i de puntualitat més elevats que els de Renfe. El Govern encara no té decidit si, en cas que la petició se satisfés, Renfe deixaria el servei (és propietària dels trens, i el que reclama el Govern és la titularitat de les vies), però ha afirmat que, si es completés, el traspàs hauria d’estar acompanyat d’una dotació econòmica que no ha precisat.

Vuit de cada deu incidències a Rodalies es deuen a errors en la xarxa que depèn d’Adif i no de Renfe, que és l’operadora, per això reclama el canvi d’esquema. Les vies passarien a ser titularitat de l’empresa pública Ifercat, que depèn directament de la Generalitat.

La demanda de Rull és més un gest que marcarà les relacions futures amb el ministeri de Foment que no una reclamació real. Amb el govern espanyol en funcions, els avanços en temes tan delicats com la cessió de competències seran nuls.

stats