Salut pública

Cinc claus sobre la infecció que causa l'estreptococ A

El ministeri de Sanitat i les comunitats investiguen la incidència d'aquesta malaltia, després de l'alerta del Regne Unit per la mort de 15 menors

3 min
L’epidèmia de bronquiolitis tensiona els serveis de pediatria

BarcelonaLa mort de 15 menors al Regne Unit per infeccions d'estreptococ A des del setembre ha posat en alerta l'agència de salut pública del país, que aconsella les famílies a detectar els símptomes de la infecció en un estat incipient per poder aturar-la abans que es converteixi en un problema seriós. Aquesta setmana, la Comunitat de Madrid també ha informat de dues morts més a causa d'aquest bacteri i observa 14 menors més diagnosticats, tots amb edats compreses entre un i 12 anys que, de moment, evolucionen favorablement. A conseqüència de la proliferació de contagis, el ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes estan pendents de l'evolució de la malaltia.

En una entrevista avui a RAC1, el pediatre, epidemiòleg i investigador de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) Quique Bassat ha assegurat que "és molt poc freqüent que aquest bacteri causi la mort". "Ens mirem amb lupa qualsevol cosa que abans potser passava més desapercebuda i monitoritzem coses que abans no monitoritzàvem. Ara, qualsevol cosa que tingui un nom ens genera interès", ha afegit. De fet, la infecció coincideix amb el pic de la grip i els contagis per bronquiolitis.

1.

Què és l'estreptococ A?

És un bacteri comú que causa diferents tipus d'infeccions, que van des de les comunes faringitis, l'escarlatina o irritacions lleus que es tracten amb antibiòtics fins a la febre reumàtica o la síndrome de xoc tòxic. Habitualment, els menors d'entre tres i 12 anys són els més afectats, i tot i que per línies generals, els tractaments amb antibiòtics són efectius, es poden produir complicacions de manera extraordinària.

2.

Com s'encomana?

La via de contagi és la mateixa d'altres infeccions respiratòries, com la grip o el covid: per via aèria, a través de les gotes que s'expulsen al respirar, parlar o en estossegar. A més, també es pot encomanar a través d'objectes que han estat en contacte amb la boca d'un menor contagiat o en zones contaminades, com gots o coberts, per exemple, segons informa en una circular la Societat Espanyola de Pediatria.

3.

Hi ha un tractament eficient?

El tractament és el d'antibiòtic, concretament les penicil·lines. Encara que passades les 24 hores de l'administració de la primera dosi, el malalt perd la capacitat de contagi i pot tornar a la seva activitat rutinària, els metges adverteixen que cal acabar la pauta.

4.

Com es pot prevenir?

És molt recomanable mantenir uns bons hàbits de neteja i higiene, rentar-se les mans amb cura, sobretot després d'haver esternudat o tossit.

5.

Quines malalties provoca?

Infeccions a la gola

L'atac a la gola per part del bacteri ocasiona afectacions lleus, per regla general, encara que poden ser molt doloroses. Les angines són les infeccions més habituals, i unes de les més freqüents entre els menors. L'angina (amígdala) és un tipus de teixit que hi ha a banda i banda de la gola. Es tracta de teixit limfoide que té sobretot funcions de defensa. És a l'entrada de les vies respiratòries. Conté molts glòbuls blancs, principals cèl·lules responsables de lluitar contra els virus i els bacteris que poden infectar el nostre organisme.

Escarlatina

El bacteri pot causar l'escarlatina quan produeix un verí, és a dir, una toxina que causa una granellada vermellosa que s'escampa per tot el cos i fins i tot la llengua. Es tracta d'una erupció que ve precedida d'una febre alta i sobtada, així com mal a la gola.

Impetigen

És una infecció cutània que afecta sobretot la pell exposada, com boca i nas, i extremitats. Segons el CDC, l'agència de salut pública dels Estats Units, els símptomes inclouen llagues vermelles que causen picor, i que s'obren i supuren un líquid transparent o pus, per posteriorment formar-se una crosta grogosa.

Síndrome de xoc tòxic estreptocòccia

És una infecció greu que, segons el CDC, pot evolucionar ràpidament i produir baixa pressió arterial, insuficiència multiorgànica i fins i tot la mort. La bona cura de les ferides, la higiene de les mans i les precaucions en tossir són importants per prevenir aquesta malaltia sovint mortal.

Febre reumàtica

També coneguda com a reumatisme articular agut, és una infecció que pot afectar el cor, les articulacions, el cervell i la pell.

stats