Salut

Primeres protestes sanitàries per la falta de mans i llits a l'estiu: "Estem fartes de retallades"

Sindicats convoquen dues mobilitzacions simultànies contra la "gestió" del Govern

2 min
Un grup d'infermeres protesten davant de la seu de l'ICS.

BarcelonaMenys personal a l'atenció primària, menys llits als hospitals i menys operacions als quiròfans. És l'escenari del sistema de salut català per a l'estiu, en què hi haurà un descens de l'activitat que els sindicats adverteixen que impactarà de ple en l'atenció a la ciutadania. De fet, aquest dijous hi ha hagut les primeres protestes del sector a Barcelona en contra d'aquesta situació, si bé la conselleria de Salut hi treu ferro i assegura que entra dins la normalitat de l'estiu i que no hi haurà "afectacions" a la població. Amb tot, aquest agost, que serà el moment en què més professionals fan vacances i més baixarà l'activitat assistencial, Catalunya tancarà un de cada cinc llits d'hospitals i els CAP no tindran reforços per cobrir les baixes.

Els sindicats han fet dues convocatòries de protesta separades i simultànies: una davant la seu de la conselleria de Salut i una altra davant l'Institut Català de la Salut (ICS). Entre les dues manifestacions, més d'un centenar de persones s'han mobilitzat per mostrar el malestar i reclamar un canvi de rumb. I en els dos casos assenyalen la gestió del Govern. "Estem fartes de retallades", ha afirmat la delegada del sindicat d'infermeria Satse Metropolitana Sud Pilar Juste, davant la seu de l'ICS. Juntament amb aquest sindicat d'infermeria, també han participat en la concentració membres de Som Sanitat i Som Intersindical. "Fa molts anys que hi ha retallades, però són més importants aquest any: es tancaran més quiròfans i llits", ha denunciat Juste.

D'altra banda, CATAC-CTS, el Sindicat Estatal de Tècnics Superiors Sanitaris, el Sindicat de Tècnics d'Infermeria de Catalunya, la Intersindical i Infermeres de Catalunya s'han concentrat davant el departament. També han criticat la gestió del Govern, a qui han acusat de maquillar unes retallades amb la pròrroga pressupostària. "Estem veient una incapacitat total de gestió", ha lamentat la secretària de comunicació d'Infermeres de Catalunya, Elisabet Parés, que ha assegurat que hi ha professionals que tenien les vacances confirmades i que no les podran fer per falta de suplents. Des de CATAC-CTS, Jesús Frías ha defensat que "les retallades són una aposta del Govern per la sanitat privada".

Salut defensa que s'ha fet més activitat

El conseller de Salut en funcions, Manel Balcells, ha assegurat en diverses ocasions que els primers cinc mesos del 2024 s'ha incrementat l'activitat respecte al mateix període de l'any passat, per la qual cosa ara poden disminuir el nombre d'intervencions previstes a l'estiu. A més, el departament s'ha compromès a fer almenys la mateixa activitat que l'any passat, un cop superada la frenada d'estiu.

Balcells va admetre que el pressupost actual no permet fer noves accions i el departament no descarta demanar més crèdit després de l'estiu o aprofitar partides d'altres departaments per tancar l'any amb tota l'activitat prevista enllestida.

stats