Salut
Societat 21/08/2019

El ministeri de Sanitat confirma tres casos de listeriosi a Catalunya

Els afectats són de la mateixa família: dues persones que resideixen a la Catalunya Central i un familiar de Sevilla que els va portar la carn contaminada

Laia Forès / Gemma Garrido Granger
3 min
La ministera de Sanitat, María Luisa Carcedo, parla del brot de listeriosi amb els periodistes.

Madrid / BarcelonaLa ministra de Sanitat en funcions, María Luisa Carcedo, ha assegurat aquest dimecres que a Catalunya ja hi ha tres casos confirmats de persones afectades per listeriosi pel consum de carn entatxonada de la marca La Mechá. Segons l'executiu espanyol, els afectats van consumir la carn contaminada a Andalusia o la van comprar allà per després consumir-la a Catalunya. El departament de Salut, per la seva banda, ha demanat prudència fins que obtinguin els resultats de les analítiques per confirmar o descartar les afectacions.

Fins ara l'Agència de Salut Pública de Catalunya només havia rebut dues sospites d'infecció clínica per aquest brot al país: dues persones que resideixen a la Catalunya Central i que havien menjat la carn perquè un familiar procedent de Sevilla va portar-los el producte envasat. Així, el tercer cas a què es refereix Carcedo, segons fonts de Salut, seria aquesta persona que hauria portat i consumit la carn a Catalunya i que ja hauria tornat a Sevilla, on ha estat ingressada en un hospital. "Sospitem que hi ha dues persones residents amb el bacteri i una tercera que va consumir la carn a Catalunya i que ha tornat a Andalusia, però encara no tenim els resultats de les analítiques", resumeixen.

En declaracions als mitjans de comunicació des de València, Carcedo ha admès aquest dimecres que "alguna cosa ha fallat" en el control de la listeriosi, que és una malaltia de declaració obligatòria des del 2011. "Ara es tracta de fer les inspeccions i indagacions", que correspon fer a la Junta d'Andalusia, ha afegit.

El govern andalús del PP i Cs i l’Ajuntament de Sevilla (PSOE) s'han estat culpant dels errors comesos en les anàlisis de la carn infectada, que van endarrerir la identificació del fabricant. "Els procediments estan pensats perquè això no passi, i és evident que alguna cosa ha fallat", ha subratllat la ministra socialista en funcions, que, amb tot, sobre el possible retard del govern regional andalús a l'hora de comunicar l'alerta sanitària, s'ha mostrat prudent: "No em correspon a mi especular si es va comunicar tard o d'hora", ha dit.

El brot de listeriosi per una partida de carn entatxonada La Mechá, que ja s’ha retirat i que estava infectada pel bacteri de la listèria, ja ha afectat prop d'un centenar de persones i ha provocat la mort d'una dona de 90 anys a Andalusia. La Junta d'Andalusia ha ordenat "per prevenció" la paralització de l'activitat de l'empresa productora, Magrudis, així com la retirada del mercat de tots els productes fabricats per ells. El portaveu de la institució andalusa, José Miguel Cisneros, ha negat, però, que s'hagin localitzat més aliments contaminats a la fàbrica.

150 casos a tot l'Estat

En total, Sanitat ha anunciat que s'han declarat 150 casos de listeriosi, la majoria (132) a Andalusia –d'aquests, el 80% s'han produït a Sevilla–, on ja hi ha 53 persones ingressades a l'Hospital Virgen del Rocío. Entre elles hi ha 23 dones embarassades. El portaveu de la Junta d'Andalusia, José Miguel Cisneros, ha avançat que s'esperen més casos, ja que les sospites de contagi s'enfilen fins a les 500 persones. Els 18 afectats restants s'han detectat a Madrid (des d'on es van distribuir 225 quilograms a diferents regions de l'Estat), Astúries, Extremadura, Madrid, Aragó i Catalunya.

Segons informa Salut en un comunicat, l'Agència de Salut Pública de Catalunya va rebre la notificació de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició de la retirada, per part de les autoritats sanitàries andaluses, de tots els lots de carn entatxonada fabricada per l'empresa sevillana associada al brot. "Es considera afectat tot el producte fabricat des del mes de maig, atès que la data de caducitat del producte és de 3 mesos", conclou l'informe. Això explicaria, doncs, el cas d'una dona embarassada que va consumir la carn entatxonada al juliol en un bar de Madrid, el fill de la qual va néixer el 4 d'agost amb el bacteri. El nadó, tot i que segueix ingressat a l'hospital, evoluciona favorablement.

Carcedo ja va advertir també que podien sortir nous casos d'infecció, perquè la malaltia té un període d'incubació d'entre 70 i 90 dies, depenent de les condicions de cada persona i de la quantitat de bacteri en la carn ingerida. De moment segueix sent una incògnita en quin punt del processament de la carn es va produir la contaminació i si ha afectat lots anteriors als del 15 d'agost, quan es va declarar l'alerta sanitària i es va ordenar la retirada del producte de la venda.

Davant la possibilitat que turistes i visitants d'arreu del món hagin pogut consumir la carn contaminada i que, per tant, es puguin identificar nous casos a altres països, el ministeri de Sanitat assegura que ja ha fet les comunicacions necessàries al sistema d'alerta precoç i resposta de la Unió Europea i a l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

stats