Sis assassinats masclistes en una setmana a Espanya

Un crim a Saragossa tanca una setmana tràgica en què han mort cinc dones i un menor

L.V.
3 min
Una manifestació contra la violència masclista /

BarcelonaUn crim a Saragossa tanca una setmana tràgica a l'Estat pel que fa a la violència masclista. Des de dilluns i fins a aquest diumenge han estat assassinades sis persones, cinc dones i un menor, a Espanya. La situació és tan alarmant que el ministeri d'Igualtat ha convocat d'urgència una reunió dels integrants del pacte d'estat contra la violència masclista perquè algunes actuacions de prevenció "estan fallant", segons va admetre la mateixa ministra, Irene Montero. Ja són 14 les dones assassinades per les seves parelles o exparelles des que va començar l'any i 1.092 des del 2003, que és quan es comptabilitzen aquests crims oficialment a l'estat espanyol.

L'última víctima mortal és una dona de 35 anys que havia denunciat reiterades vegades la seva parella per maltractaments. L'home, que tenia una ordre d'allunyament que se saltava sovint, l'ha matat aquesta matinada. Una veïna ha trucat a la policia alertant que una dona estava demanant auxili i quan el presumpte agressor ha vist que arribava la policia a l'immoble, s'ha intentat suïcidar llançant-se al buit des d'un cinquè pis. L'home, que té 31 anys i nombrosos antecedents per diversos delictes, ha quedat ferit i ara està custodiat a l'hospital.

De fet, la primera dona assassinada de la setmana, de 28 anys, també havia denunciat el seu agressor. El seu marit, de qui estava en tràmits de divorci, la va matar a ella, que estava embarassada, i també al seu fill de 7 anys. Els fets van passar a sa Pobla (Mallorca).

Aquell mateix dilluns a la nit es van descobrir els cadàvers d'un home i una dona en un pis de Creixell, i l'endemà es va fer una troballa semblant en una casa de Corbera de Llobregat. La principal hipòtesi és que els dos agressors van seguir el mateix patró per cometre els crims: van matar la seva parella i després es van suïcidar. En cap dels dos casos constaven antecedents per violència masclista.

Tampoc la dona de 48 anys assassinada dijous a Pola de Laviana (Astúries) havia denunciat el seu marit. El matrimoni, amb fills, s'havia separat recentment. Ell li va disparar diversos trets, tot i que no tenia permís d'armes. Era la cinquena dona assassinada de la setmana.

Dissabte també es va trobar el cos sense vida d'una dona de 34 anys desapareguda a Montejos del Camino (Lleó) que havia denunciat la seva exparella per un cas recent de violència masclista. Ara bé, segons els resultats de l'autòpsia es descarta una mort violenta i tot apunta a un suïcidi.

Calvo ho vincula als discursos de Vox

Per què hi ha hagut aquesta explosió de casos en una setmana? Segons la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, el repunt d'assassinats està vinculat als missatges "inquietants" de Vox, que nega la violència masclista i dificulta la lluita social contra aquesta plaga, perquè posa més dubtes sobre les dones que han de demanar ajuda i a qui s'ha de donar suport.

Aquesta setmana tràgica coincideix també en el temps amb les emissions de l’entrevista a Rocío Carrasco, en què explica com va patir diverses formes de violència per part de qui havia sigut la seva parella, Antonio David Flores. L'efecte d'aquest programa existeix i té xifres: el telèfon de violència masclista 900 900 120 ha tingut un 61% més de consultes la setmana després dels primers capítols del documental, un augment que l'Institut Català de les Dones (ICD) atribueix al fet que moltes dones que pateixen o han patit agressions s'han reconegut en el testimoni d'un personatge popular que en horari de màxima audiència ha narrat l'assetjament i els maltractaments psicològics que va rebre del seu marit i pare dels dos fills.

stats