Societat Successos 31/05/2022

Canvis a l'ús del foam: els mossos no poden apuntar al cap ni al coll

Elena modifica la instrucció, que des de fa uns mesos també prohibeix reciclar les bales

2 min
Antiavalots dels Mossos amb escopetes de foam en les protestes per Hasél a Barcelona.

BarcelonaMentre la comissió sobre el model dels Mossos d’Esquadra continua amb el debat al Parlament, el departament d’Interior ha tornat a canviar el protocol d’ús del foam. Aquesta modificació va entrar en vigor el 30 de març, però no s’ha conegut fins ara, en una resposta parlamentària del conseller Joan Ignasi Elena. Segons ha avançat Nació Digital, Elena ha fet públic que des de fa dos mesos els antiavalots "en cap cas poden apuntar expressament al cap o al coll de la persona que sigui l’objectiu de la intervenció". Malgrat que el conseller sempre havia instat a revisar les eines d’ordre públic al Parlament, ara ha argumentat que "sense detriment" de les conclusions que es prenguin a la comissió ja s’ha decidit fer aquest canvi.

El foam va ser posat en qüestió fa poc més d’un any, durant els aldarulls per l’empresonament de Pablo Hasél després que un escopeter buidés l’ull a una noia. Però no poder apuntar al cap ni al coll no és l’única modificació que s’ha fet els últims mesos. L’abril de l’any passat es va difondre a la web dels Mossos el funcionament del protocol però sense el document complet: l’aleshores conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va admetre que havia volgut accelerar la publicació enmig de les negociacions per constituir el nou Govern, perquè la Prefectura dels Mossos -la direcció operativa- volia esperar a tenir enllestida una revisió que preparava.

Segons les normes d'aquell moment, el foam s’havia de disparar "de l’abdomen cap avall", però la bala es podia dirigir a les extremitats, els braços i les cames, si un manifestant tenia "un objecte llancívol, contundent o una arma blanca". Però al cap de poques setmanes, com ha pogut comprovar l’ARA, a la web es van afegir alguns punts més. "No es dispararà en el cas que l’objectiu marcat s’hagi mogut o en el cas que hi hagi a prop persones especialment vulnerables", s'hi diu, i també s'estableix que s’ha d’utilitzar "munició original de primer ús"; per tant, és obligatori estrenar les bales i es prohibeix reciclar-les.

Fruit de les actuacions de fa un any

Aquests dos punts es van incorporar arran de diverses polèmiques per les intervencions de les protestes posteriors a l'empresonament de Pablo Hasél. El motiu és que una explicació que es va donar per justificar la lesió a l’ull és que els manifestants es movien, i també es va sospitar que algunes de les 420 bales de foam que els antiavalots van disparar en només dues nits haurien estat reutilitzades per falta de material. Pel que fa al punt que s’ha afegit ara, la prohibició d'apuntar al cap o al coll, pretén complir amb algunes peticions que s’havien fet a Interior malgrat que es manté que es podrà disparar "contra l’extremitat superior d’una persona quan aquesta mostri un objecte llancívol, contundent o una arma blanca i es tingui la certesa que es pot assolir l’objectiu".

stats