Successos
Societat Successos 07/11/2023

Tres 'cadells' dels Casuals, detinguts per apunyalar dos porters de discoteca a Sarrià

Els fets es remunten al cap de setmana de la Mercè i els vigilants de seguretat van quedar greument ferits

3 min
Un cotxe patrulla dels Mossos en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra han detingut tres homes vinculats als Casuals, el grup criminal que va néixer dels Boixos Nois, com a presumptes autors de l'apunyalament a dos porters del Nubar, un local d'oci nocturn al barri de Sarrià, el 25 de setembre a Barcelona, segons fonts policials consultades per l'ARA. Els fets es remunten al cap de setmana de la Mercè, quan tres homes van cosir a ganivetades dos vigilants de seguretat del Nubar després que els porters els haguessin fet fora del local. Els treballadors de la discoteca van quedar greument ferits i han hagut d'estar ingressats en un hospital fins fa poc. Les apunyalades es van concentrar al pit i a l'abdomen i, de fet, tal va ser l'agressivitat de l'atac que el jutjat no va processar els tres detinguts per un delicte de lesions, sinó per una temptativa d'homicidi. Tots tres, segons fonts properes a la investigació, van quedar en llibertat amb càrrecs i ara no es poden acostar a menys d'un quilòmetre de la discoteca.

Segons fonts policials, els tres homes van entrar al local acompanyats de quatre noies. Al cap d'una estona, una d'elles va començar a discutir amb una altra noia a la barra per veure qui demanava primer. Aquí va entrar en joc un dels tres homes: va agafar la noia amb qui discutia la seva amiga, la va tirar a terra i li va començar a donar cops. En aquest moment, segons fonts policials, un segon home ja va treure una navalla, però va tornar a guardar-la segons després. Immediatament, els vigilants de seguretat de la discoteca els van fer fora del local. Un cop a fora, els tres homes van reaccionar de manera violenta. Cada un va treure una navalla i entre tots tres van deixar els porters estesos a terra i malferits d'arma blanca. Després, van marxar.

L'agressió va arribar a sobre la taula de la Unitat d'Investigació de Sarrià dels Mossos, que després de moltes hores de revisió de les càmeres de seguretat del local van aconseguir identificar un dels tres homes. Ell va ser la clau de volta per trobar els altres dos: en una baralla recent va ser identificat per la policia amb dos homes més, precisament els dos que també hi eren aquella nit. Són tres homes d'entre 20 i 25 anys amb un perfil molt semblant. Acumulen moltes denúncies i antecedents per lesions i tots tres viuen a la mateixa zona, a l'àrea metropolitana sud. Observant amb més deteniment el seu perfil, però, els investigadors dels Mossos van descobrir que formaven part d'un dels grups criminals amb un llarg historial a Catalunya, els Casuals, una organització criminal inicialment vinculada als ultres del Barça.

Minicasuals

No eren líders dels Casuals, ja que els Mossos van detenir la majoria de les seves cares visibles aquest estiu en un macrooperatiu per desarticular de nou la banda liderada per Ricardo Mateo, àlies el Kàiser, també arrestat. Tots ells estan ara en presó preventiva. Els presumptes autors de l'apunyalament del Nubar formaven part dels coneguts com a minicasuals o cadells, joves que acaben d'entrar a l'organització i que sovint fan la feina bruta que ordenen els líders com Mateo o Paco el Gordo. Els Mossos ja van sospitar que la història de l'apunyalament podria acabar esquitxant els Casuals quan van detectar que els detinguts portaven tatuatges amb simbologia radical o duien una estètica semblant a la dels Boixos Nois. Amb les setmanes, però, han vist que tenen identificacions conjuntes amb altres persones vinculades als Casuals i que solen freqüentar els mateixos bars del voltant del Camp Nou. A més, algun testimoni dels fets ja va alertar aquella nit que els agressors "eren casuals".

Amb els anys, els tentacles dels Casuals cada vegada han sigut més extensos, posant-se de ple en el tràfic de droga i executant a trets aquell qui els ho impedia, però continuen practicant una de les seves tàctiques més antigues: intentar controlar els accessos de les discoteques per quedar-se amb el domini del local. Sovint ho fan assaltant per la força un local per demostrar als propietaris que la seguretat no funciona i els han de contractar a ells. Fa uns mesos ho van fer al White Shisha, a Barcelona; fins i tot van disparar trets durant l'assalt. De fet, un dels detinguts per l'apunyalament de Sarrià era porter d'una discoteca del port olímpic de Barcelona que se sospita que els Casuals haurien controlat en algun moment. Aquest és un altre dels nexes dels detinguts amb la banda criminal. La investigació dels Mossos contra aquests tres homes va concloure la setmana passada amb dues detencions. El tercer, al saber que el buscaven, es va entregar a la comissaria.

stats