Política 02/09/2015

"Això sí que recorda els anys 30": què en pensen els partits de la reforma al TC per frenar el procés

L'oposició troba la proposta "oportunista" i "una amenaça". Només el PP l'aplaudeix

Agències / Ara
5 min
Artur Mas en l'acte amb empresaris gironins / ACN

MadridL'oposició ha criticat amb duresa la llei a mida que vol fer el PP perquè el Tribunal Constitucional pugui inhabilitar Artur Mas o qualsevol polític que el desobeeixi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. El president de la Generalitat, Artur Mas, creu que "el partit que governa a Espanya es planteja carregar-se l'estat de dret fent que el TC inhabiliti". "Això sí que recorda els anys 30. Això no és ni estat de dret ni qualitat democràtica. És alarmant", ha expressat Mas en un acte a Girona.

2. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, creu que la reforma suposa un canvi de "naturalesa general", que té per objecte "reforçar els mecanismes de l'estat de dret". "El TC podrà suspendre els funcionaris o les autoritats que hagin de complir les seves decisions i no les administracions o els governs", ha puntualitzat la vicepresidenta espanyola, que ha afegit que només haurà de témer aquesta iniciativa "qui pensi que està per sobre de la llei". Així mateix, ha afegit que la normativa només pretén garantir l'execució de les resolucions del TC.

3. El Govern ha titlla "d'acte electoral" l'anunci del PP. La portaveu, Neus Munté, ha assegurat que l'executiu no se sent al·ludit perquè és el govern espanyol qui incompleix des de fa anys sentències del Constitucional.

4. El president d' ERC i número cinc per Barcelona de Junts pel Sí, Oriol Junqueras, ha deplorat que el govern espanyol modifiqui "expressament" la llei del Tribunal Constitucional per aplicar-la contra Mas, Ortega i Rigau. A més, Junqueras ha criticat que el PP utilitzi "un tribunal de nomenament polític per fer la feina que, democràticament, no està legitimat a fer" perquè, segons ha dit, els populars tenen un suport "molt minoritari" a Catalunya.

5. El candidat de Catalunya sí que es pot, Lluís Rabell, veu la proposta del PP per reformar el Tribunal Constitucional com la necessitat del govern espanyol d'implantar "un gendarme exprés per segellar la manca de llibertats" i ha denunciat que davant el clam social de democràcia i llibertat, el PP respon "amb llei mordassa, més vigilància, més policia, més tribunals i més temptatives d'arrabassar les conquestes dels nostres pares".

6. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, considera que mesures com la reforma del TC anunciada pel PP "recorden temps molt foscos, amb tribunals d'excepció" i "són profundament antidemocràtiques", segons ha dit en declaracions a 'El Matí de Catalunya Ràdio'. Colau ha lamentat que el PP "insisteix a fer una cosa que ja ha sigut un fracàs, que és judicialitzar la política per no abordar els conflictes democràtics que hi ha de fons i que són perfectament legítims".

7. El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha criticat la proposició de la llei de reforma del Tribunal Constitucional presentada pel PP perquè es pugui suspendre governs que incompleixin les seves sentències. "Les amenaces no contribueixen a fer que ciutadans d'aquest país s'entenguin", ha afirmat, i ha apostat pel diàleg. "Si del que parlem és de l'estructura territorial de l'Estat, pensem que cal apostar per la germandat i per la fraternitat dels diferents pobles que componen un país, que nosaltres entenem com a plurinacional", ha assegurat, i ha dit que Podem "sempre apostarà pel diàleg, atenent les diferències que hi ha en la manera de sentir de molts ciutadans".

8. L'exmagistrada i alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha refusat la reforma del TC titllant-la d'inadequada perquè és una "iniciativa vinculada a un succés polític, amb nom i cognoms", en relació a Artur Mas. Ho ha dit en una entrevista a Onda Cero. Quan hi ha un canvi cal preguntar-se què és el que no ens agrada de l'anterior, què volem modificar i fer-ho en un pla d'objectivitat i amb tranquil·litat", ha manifestat, criticant que és una modificació feta amb "presses".

9. "La broma s'ha acabat", ha assegurat el candidat del PP a la Generalitat. Xavier García Albiol ha assegurat que veu "histerisme" entre les files independentistes davant la proposta popular. En declaracions als mitjans, Albiol ha assenyalat com a exemple d'aquesta sensació les declaracions de la vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, a la qual ha afirmat que veu "nerviosa". Albiol ha contestat a la vicepresidenta que no es tracta d'una mesura intimidatòria, ja que el que "és perillós" i "crearia por" seria que tirés endavant l'"aventura" del projecte independentista d'Artur Mas i Junts pel Sí.

10. El cap de llista del PSC, Miquel Iceta, ha criticat la proposta del PP en considerar-la "una operació per facilitar la campanya del candidat Xavier Garcia Albiol". Aquesta "maniobra", ha dit, és "sectària, partidista i oportunista" perquè pretén "judicialitzar la política" i aquest -ha advertit- és "el pitjor dels camins". Els socialistes no secundaran la reforma de l'alt tribunal espanyol.

11. Ramon Espadaler, candidat d'Unió Democràtica de Catalunya a les eleccions del 27-S, ha titllat d'"electoralista" la proposta del PP i s'ha mostrat sorprès per la iniciativa. El d'Unió ha dit que se l'hauria d'aplicar el govern espanyol, que és el primer a incomplir "sistemàticament" sentències sobre qüestions com el finançament o l'ocupació. "No és des de la imposició" que se solucionarà "el desencontre entre Catalunya i Espanya", la resposta "no pot ser silenci o judicialització", sinó diàleg, ha reclamat.

12. El líder de C's, Albert Rivera, ha rebutjat la reforma proposada pels populars perquè va a "última hora" i després que el Govern no hagi complert les lleis. "Tard i malament. M'hauria agradat que el Govern hagués complert les sentències des del primer minut", ha defensat Rivera. Així, ha recordat els incompliments de sentències judicials que segons el líder de C's ha permès el govern de Mariano Rajoy amb la consulta del 9-N o les sentències sobre el català a l'escola.

13. L'expresident del Tribunal Constitucional Pascual Sala creu que la llei del PP és "inoportuna” i “un error" que pot fer "bastant mal" a l'alt tribunal. Sala diu que està "basada en un criteri de sospites" i "desvirtua la funció de la jurisdicció constitucional" aplicada fins ara. "Les resolucions del TC a la llei actualment vigent del 1979 tenen els mitjans suficients per ser efectives, i han estat efectives"

14. El ministre d'Educació, Iñigo Méndez de Vigo, creu que el que és "estrany" és que la reforma que proposta el PP "no s'hagi fet fins ara". Segons el ministre, "el que és estrany a Espanya és que les sentències del Tribunal Constitucional siguin declaratives i no executives" i "el que és lògic és que les sentències de Tribunal Constitucional es compleixin i aquest tingui capacitat perquè es compleixin".

stats