L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Adeu, Ciutadans'

"Si el PSOE viu dels canvis tàctics de Sánchez, que avui vull detenir Puigdemont i pactar amb Ciutadans i demà pacto amb Esquerra i concedeixo els indults, aleshores la desorientació de l'electorat és absoluta"

2 min

Abans de parlar d’Andalusia, una paraula per a Girona: felicitats. En un mateix vespre ha col·locat els equips de futbol i de bàsquet a Primera Divisió. Al futbol feia anys que perseguia tornar-hi i sempre es quedava amb la mel als llavis. Ahir, quan va acabar el partit, l’entrenador, el madrileny Míchel, aquell que de seguida va demanar als periodistes que li fessin les preguntes en català, va recordar que aquesta temporada l’equip havia arribat a estar en zona de descens. Lliçó: creure-hi.

I el bàsquet, aquest Girona que ha tornat a l’ACB no és l’Akasbayu de fa uns anys sinó un equip fundat per Marc Gasol. Deia Gasol ahir a la nit que ell posa el 100% en tot el que fa. Lliçó: talent més treball igual a resultats. I aquests resultats fan pujar l’autoestima d’una societat, perquè a tothom li agrada sentir-se part d’un projecte guanyador.

I per guanyador, aquest matí, el PP d’Andalusia. La col·lecció de derrotats és llarga: el PSOE, que ha obtingut el pitjor resultat de la seva història; Vox, que no governarà perquè el PP ha tret majoria absoluta, i Ciutadans, que de 21 diputats passa a zero, desapareix. El PP tenia 26 diputats i ara en tindrà 58: més que dobla resultats. El PP ha guanyat a les 8 províncies andaluses i a les 20 ciutats més grans.

Per què ha triomfat tan clamorosament? Perquè fa quatre anys, quan va guanyar i va acabar amb 30 anys de governs socialistes, va decidir que governaria sense molestar, sense fer discursos ideològics, sense revolucions. David Miró, subdirector de política de l’ARA, que va estar aquests dies a Andalusia em deia que anaves a un míting de Moreno Bonilla i gairebé tenies problemes per saber de quin partit era. Mirin si ha agradat que ha aconseguit que molta gent el votés, fins i tot votants del PSOE, perquè no depengués de Vox. I mirin, ha funcionat també com a vot de càstig al PSOE d'aquells a qui no els agrada que pacti amb Esquerra i amb Bildu. Moreno Bonilla és el contrari d’Ayuso, divisiva i polèmica. I ha funcionat.

La galeta del PSOE és considerable i perseguirà Pedro Sánchez, que se sentirà dir que la derrota és el resultat de la pujada de preus més el fet de governar amb Podem i els pactes amb Bildu i Esquerra. Si el PSOE vol ser un partit de centre que no molesta, serà una còpia del PP si té voluntat real i projecte de canvi, però si viu dels canvis tàctics de Sánchez que avui vull detenir Puigdemont i pactar amb Ciutadans i demà pacto amb Esquerra i concedeixo els indults, aleshores la desorientació de l'electorat és absoluta.  

Per cert, parlant de Ciutadans: va néixer contra l'ensenyament en català, va intentar fer creure que era liberal, va ser un partit de platós i no de carrer, va estar ben finançat i ara és fum. Fa un any i mig van perdre 30 dels 36 diputats que tenien a Catalunya. Fa un any van desaparèixer a l'Assemblea de Madrid. Al febrer, a Castella i Lleó s'ha quedat amb un diputat, i ara a Andalusia també ha desaparegut. A Andalusia ja no parlarem de triple dreta nacionalista espanyola sinó de doble dreta, PP i Vox, i el més probable és que Ciutadans acabi desapareixent a tot Espanya.

stats