Mercat laboral

El 2022 només s'haurà recuperat un 25% de l'ocupació perduda per la pandèmia al món

Segons l'OIT, el nombre d'aturats se situarà en 207 milions de persones aquest any

2 min
Atur

BarcelonaLes diferents variants que van sorgint del covid, com aquesta última de l'òmicron o la delta, estan alentint també la recuperació del mercat laboral a escala mundial. Segons dades de l'Organització Internacional del Treball (OIT) publicades aquest dilluns, es preveu que el nombre d'aturats aquest 2022 se situï en 207 milions de persones al món; són només 7 milions menys que el 2021, però encara està lluny (21 milions més) de les dades que hi havia abans que esclatés la pandèmia, quan hi havia 186 milions d'aturats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, les previsions de l'OIT asseguren que la taxa d'atur mundial estarà per sobre de la del 2019 com a mínim fins a l'any 2023. Pel que fa a la taxa d'activitat (percentatge de persones que estan en edat de treballar i tenen feina), l'organisme també augura que es recuperi parcialment aquest 2022, fins a situar-se al 59,3%; és gairebé un punt per sota del nivell d'abans que esclatés el coronavirus.

La revisió a la baixa de l'organització mundial del treball sobre el comportament del mercat laboral pronostica que la caiguda d'hores treballades a escala mundial aquest 2022 respecte al quart trimestre del 2019 equivaldrà a 52 milions de llocs de treball a jornada completa. Les dades són pitjors que les últimes publicades per la mateixa organització el maig del 2021, que xifrava aquesta caiguda en 26 milions de llocs de treball a temps complet, però molt millors que les del 2021, que eren equivalents a 125 milions de llocs de treball.

La incertesa del covid

L'OIT admet que aquesta rebaixa a les previsions és fruit tant de les variants que van sorgint del covid com de la incertesa respecte al curs de la pandèmia en el futur. "No hi pot haver una veritable recuperació d'aquesta pandèmia sense una àmplia recuperació del mercat de treball. I, per ser sostenible, aquesta recuperació s'ha de basar en els principis del treball decent, amb inclusió de salut i seguretat, igualtat, protecció social i diàleg social", ha afirmat aquest dilluns Guy Ryder, director general de l'OIT.

stats