Pressupostos 2023
Economia 05/12/2022

Acord inèdit entre Govern, sindicats i patronals pels pressupostos del 2023

Els agents socials i l'executiu català pacten 1.440 milions d'euros en mesures contra la crisi de preus

2 min
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyat dels consellers Roger Torrent, Laura Vilagrà i Natàlia Mas.

BarcelonaEl Govern, els sindicats UGT i CCOO i les patronals Pimec i Foment del Treball han signat aquest dilluns al Palau de la Generalitat un acord amb mesures per pal·liar els efectes del context econòmic actual, en el marc dels nous pressupostos per al 2023. Es tracta d'un pacte inèdit, perquè per primera vegada els agents socials també han participat en l'elaboració dels comptes públics de l'any vinent.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En conjunt, són més de 1.440 milions d'euros distribuïts en unes quantes iniciatives. Per exemple, s'hi inclou l'augment del 8% de l'Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya, que estava congelat des del 2010, fins a 614,6 euros mensuals. Es destinaran 144 milions d'euros més a les prestacions, principalment a la Renda Garantida de Ciutadania, de manera que arribi a moltes llars que fins ara no hi podien accedir.

L'acord amb els agents socials també reforça les polítiques d'ocupació amb una nova reforma del SOC, a les quals es destinaran 595 milions de l'execució pressupostària. A més, s'han compromès a destinar 680 milions al Pacte Nacional per la Indústria i 14,5 milions a incrementar les places per al pròxim curs a la formació professional.

"Es tracta d'un acord històric per l'enfortiment del diàleg social i la concertació, perquè mai abans el Govern de la Generalitat havia implicat directament els sindicats i les patronals en l'elaboració del pressupost", ha destacat el president, Pere Aragonès. Tots aquests acords estan vinculats a l'aprovació dels pressupostos i és per aquest motiu que els agents socials han redoblat la pressió a les formacions del Parlament. 

Pressió als partits

Tant CCOO i UGT com Foment del Treball i Pimec han llançat un missatge unitari als partits polítics per instar-los a buscar un acord. "Demanem al conjunt de forces polítiques que deixin de banda la calculadora electoral", ha dit el secretari general d'UGT, Camil Ros. "No entendrem discussions sine die en benefici polític i no de tota la ciutadania", ha afegit el seu homòleg de Comissions, Javier Pacheco. Per la seva banda, Foment del Treball ha assegurat que seria una "immoralitat" prorrogar els comptes i Pimec ha remarcat que "cada dia que passa" sense un acord parlamentari és un dia "en què es perden oportunitats".

stats