Seguretat Social

Així quedarà la teva pensió el 2024

La despesa de l'última nòmina de la Seguretat Social del mes de novembre va ser de 12.100 milions d'euros

3 min
Una parella de pensionistes passejant per la ciutat de Barcelona.

MADRIDLes pensions contributives incrementaran un 3,8% el 2024. Així ho anticipen des del ministeri de la Seguretat Social, després que l’Institut Nacional d’Estadística (INE) hagi donat a conèixer la dada anticipada de la inflació interanual d’aquest mes de novembre, que se situa en un 3,2%. Fonts del ministeri, però, recorden que es tracta d’una dada pendent de confirmar-se per part de l'INE i tot i que és probable que no canviï, ja que la xifra anticipada sol coincidir amb la confirmada, la revalorització definitiva de les prestacions no se sabrà fins al 14 de desembre, quan l'INE publiqui la dada definitiva.

Increment de les pensions
En euros bruts al mes

L'última reforma del sistema de les pensions del govern de Pedro Sánchez va recuperar que les pensions contributives incrementessin en relació amb l’IPC. En concret, l'augment per al 2024 és resultat de calcular la mitjana de les taxes interanuals de l’IPC dels dotze mesos anteriors al novembre. És a dir, és resultat de la mitjana entre el desembre del 2022 i el novembre del 2023. D’aquesta manera es garanteix que els pensionistes no perdin poder adquisitiu.

L'augment de les pensions contributives afecta les prestacions per jubilació, viudetat, incapacitat permanent, a favor de familiars i orfandat. Són uns deu milions de pensionistes en total, dels quals la gran majoria, gairebé set milions, cobren la pensió per jubilació. Si es confirma la xifra, totes elles incrementaran un 3,8%, un percentatge que, de fet, la Seguretat Social ja estimava fa un mes, quan amb les dades fins a l'octubre a la mà situava l'increment de les pensions per a l'any que ve entre el 3,5% i el 4%.

La jubilació màxima fregarà els 3.200 euros mensuals

A tall d'exemple, un pensionista que cobri la jubilació màxima veurà créixer la seva prestació dels 3.059,23 euros bruts al mes actuals en 14 pagues, fins als 3.175,48 euros l'any que ve. Aquest, però, és un extrem. La pensió mitjana del conjunt del sistema (jubilació, incapacitat permanent, viudetat, orfandat i en favor de familiars) incrementarà fins als 1.243 euros bruts al mes. Si només ens fixen en la pensió mitjana per jubilació, actualment se situa als 1.377,70 euros bruts al mes en 14 pagues. Si en aquest cas s'aplica la revalorització del 3,8%, l'any 2024 la pensió mitjana vorejaria els 1.430 euros al mes.

Per règims, actualment la pensió mitjana per jubilació en el cas dels treballadors afiliats al règim general és de 1.533 euros al mes (1.591 euros amb un increment d'un 3,8%), mentre que la més baixa es registra al règim d'autònoms, un col·lectiu on de mitjana la pensió per jubilació s'acosta als 917 euros al mes (951 amb l'increment d'un 3,8%), una quantitat que precisament la reforma del sistema dels autònoms busca corregir a l'alça.

El dubte de cara a l'any que ve recau en saber com queden les pensions mínimes i les no contributives. La reforma preveu que aquestes pugin per sobre de l'IPC i, per ara, el ministeri no ha confirmat quin percentatge concret pujaran, tot i que ha donat algunes pistes al document de previsions de la Seguretat Social enviat a Brussel·les a l'octubre. En aquest document es detallava un increment de vora un 6,8% per a les pensions mínimes i les no contributives l'any 2024. Una pujada que també afectaria l'ingrés mínim vital (IMV). Aquest 2023 una pensió mínima per jubilació d'una persona major de 65 anys amb un cònjuge a càrrec se situa als 966,20 euros bruts al mes en 14 pagues (uns 14.040 euros anuals).

Increment de la despesa

Incrementar les pensions en relació amb la inflació ha estat una mesura que algunes veus han posat en entredit per la pressió que pot suposar damunt la caixa de la Seguretat Social. La reforma de les pensions impulsada pel fins ara ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá, incorporava altres retocs per la via dels ingressos per obtenir un equilibri, sobretot tenint en compte que a poc a poc es jubilarà la generació del baby boom i aquest capítol de despesa pública augmentarà.

Segons les previsions que el govern espanyol va enviar a Brussel·les, es calcula que entre el 2022 i el 2050 la despesa mitjana del sistema de pensions se situarà en el 12,4% del PIB. Tot i que l'Autoritat Fiscal (Airef) ja ha plantejat que el 2025 caldrà aprovar nous ajustos, des de la Seguretat Social veuen "raonable" que la despesa pública en pensions no superi el 15% del PIB (aquest seria el límit sostenible) ni en el punt àlgid de sortida de treballadors del mercat laboral (a partir del 2040).

stats