La pagesia es revolta

Els pagesos col·lapsen l'AP-7 i l'AP-2 i requisen i escampen per l'asfalt fruites i verdures del Marroc

Tractors i manifestants bloquegen el pas de vehicles per reclamar millores al sector

3 min
Càrrega de fruita i verdura d'un dels camions atrapats a l'autopista

GironaNou dia de protestes pageses arreu de Catalunya per reclamar millores en el sector. Passada la mitjanit, centenars d’agricultors i ramaders de les comarques gironines han tallat el trànsit a l’encreuament de l’AP-7 amb la carretera N-II, a Pontós (Alt Empordà), travessant tractors, neumàtics i arbres i aixecant barricades. És el mateix punt on es van manifestar fa quinze dies, a pocs quilòmetres del sud de Figueres. El bloqueig ha afectat el pas del transport de mercaderies en els dos sentits de l’autopista i la nacional, i desenes de camioners, sorpresos per la protesta, han hagut de fer nit dins els vehicles atrapats a la calçada. El tall ha propiciat forts col·lapses a aquesta via i la intenció dels manifestants és allargar el bloqueig fins dijous.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Al matí, com a acte reivindicatiu, els pagesos han requisat part del carregament de fruites i verdures dels camions aturats provinents del Marroc i l’han escampat per l’asfalt. Productes que durant l’hivern no es cultiven als conreus catalans, com mongeta tendra, tomàquets cherry, nabius o pebrots, que, segons els agricultors, els perjudiquen com a competència deslleial. “Ho hem fet per demostrar per què estem en contra d’aquest tipus d’importacions, que estan permeses perquè la Unió Europea firma tractats amb països tercers que no han de complir les mateixes normatives que nosaltres”, diu Narcís Poch, coordinador territorial de les comarques de Girona d’Unió de Pagesos.

Cap a les onze del matí, els manifestants han obert un carril per deixar pas als transportistes que portaven més hores aturats, amb la condició que descarreguessin la mercaderia d’importació. Per no desaprofitar tot aquest carregament de fruita i verdura forana, els pagesos han fet venir fins a Pontós camions del Banc dels Aliments que han recollit les caixes requisades. La intenció era repartir-ho tot entre les seus de l’associació solidària a Girona i Barcelona, però, a instàncies dels Mossos d’Esquadra, el tràiler provinent de la capital no ha pogut accedir fins al lloc on s'ha tallat la via.

Pagesos catalans i francesos tallant el coll d'Ares.

Durant tot el dia de bloqueig no hi ha hagut moments de tensió ni enfrontaments entre les forces de seguretat que acordonen la zona i els pagesos, que estan preparats per passar una altra nit a la carretera. Des de primera hora de la tarda, els membres de la plataforma Revolta Pagesa, que organitza les concentracions, es reuneixen amb representants del departament d’Acció Climàtica per repassar les mateixes demandes i acords que van plantejar fa quinze dies. Segons la informació que arribava aquest vespre de l'assemblea reunida al tall de Pontós, la reunió, que encara està en marxa, no dona els fruits esperats, així que els pagesos han confirmat que allargaran un dia més el tall a l'autopista i esperen quedar-se fins dijous. "La reunió no està anant bé, i per això allargarem el tall, ens sentim menystinguts perquè el conseller no s'ha dignat a assistir-hi en persona", diu Martí Planas, pagès de Fonolleras.

Concert de Di-Versiones al tall dels pagesos a Pontós

Malgrat la mala maror amb la conselleria, l'ambient a la concentració és festiu i distès, amb actuacions en viu dels grups gironins Pelukass i Di-Versiones, i amb totes les infraestructures a punt per preparar una graellada de carn per sopar i passar la nit al ras.

Talls a l’AP-2 i el coll d’Ares

A part de Pontós, els pagesos catalans també han tallat carreteres en diferents punts del país. A Ponent, a primera hora del matí desenes de tractors han fet una marxa lenta per l’autovia A-2 des d’Alcarràs fins a l’enllaç amb l’AP-2, on barren el pas als vehicles en els dos sentits de la marxa a Soses i Tàrrega. Al punt fronterer de coll d’Ares els pagesos han tornat a bloquejar el pas amb França en una mobilització conjunta amb agricultors francesos. En aquests dos punts, la intenció també és mantenir el tall actiu fins dijous.

stats