Grans fortunes

Aquests són els catalans més rics del 2022 segons la revista 'Forbes'

Andic, Daurella i Lao encapçalen les principals fortunes del país, mentre que Amancio Ortega continua com l'espanyol més ric

P.S.A.
3 min
El president de la multinacional de moda catalana, Isak Andic, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaCatalunya és, amb 31 grans fortunes, la segona comunitat que més rics aporta a la llista Forbes, que aquest dijous ha donat a conèixer una nova edició dels 100 espanyols més rics. Així doncs, el Principat queda només per darrere de Madrid, que encapçala el rànquing amb 34 multimilionaris. Les grans fortunes espanyoles han vist com el seu patrimoni s'ha reduït en un 7%, fins als 143.000 milions, per la guerra a Ucraïna, la inflació, l'alça de les matèries primeres i l'energia, així com la política de tipus d'interès, segons la publicació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El fundador del gegant de la moda ràpida Inditex, Amancio Ortega, consolida el seu lideratge a l'Estat en aquesta edició amb un patrimoni de 53.500 milions d'euros, encara que la seva fortuna es redueix un 20% davant dels 67.000 milions del 2021, equivalent ara a la suma dels 27 espanyols que el segueixen a la llista. La seva filla Sandra, l'única dona entre els cinc primers multimilionaris de l'Estat, es manté a la segona posició amb 5.400 milions, un 14% menys que l'any passat.

A la llista Forbes dels 100 espanyols més rics s'incorporen aquest any, al lloc 72, els germans Josep, Óscar i Meritxell Vall, propietaris del grup carni Vall Companys, amb una fortuna de 375 milions d'euros. També es mantenen entre les 100 primeres fortunes Josep Maria Serra Farré (Catalana Occident), Liliana Godia o membres de les famílies Puig o Carulla.

Aquests són els 10 catalans més rics de la llista Forbes del 2022:

1.
Isak Andic

Propietari de la cadena de moda Mango

Isak Andic és el català més ric amb una fortuna d'uns 4.500 milions.

Andic és el propietari de la firma de moda catalana Mango i la revista li estima un patrimoni de prop de 1.900 milions d'euros. És la primera gran fortuna instal·lada a Catalunya que apareix al llistat, en la posició número 12 del rànquing espanyol, més amunt que l'any anterior.

2.
Sol Daurella

Presidenta de Coca-Cola Europacific Partners

Sol Daurella

Daurella és la presidenta de Coca-Cola Europacific Partners, la principal embotelladora del famós refresc, que ha anat creixent a còpia d'absorcions d'altres empreses. La publicació calcula que l'empresària acumula una fortuna d'uns 1.700 milions d'euros i la situa en la posició número 15 de la llista a escala estatal.

3.
Manuel Lao

Expropietari de Cirsa

Manuel Lao, president de Cirsa, en una imatge d'arxiu.

Lao era el propietari de la multinacional del joc Cirsa, fins que el 2018 la va vendre al fons d'inversió Blackstone per 2.400 milions d'euros. Després d'aquesta operació, el multimilionari català ha continuat invertint en altres negocis a través de la societat Nortia Capital. Forbes li atribueix un patrimoni de 1.400 milions i el col·loca com el 18è espanyol més ric.

4.

Carmen Thyssen-Bornemisza

Col·leccionista d'art

Carmen Cervera és la vídua del baró Hans August Thyssen-Bornemisza i la propietària d'una gran col·lecció d'art que s'exposa al Museu Thyssen de Madrid. A la llista Forbes hi apareix al número 20 amb una fortuna de 1.300 milions.

5.

Jorge Gallardo

Expresident dels laboratoris Almirall

Gallardo és l'expresident del grup farmacèutic català Almirall i va cedir el càrrec al seu fill el maig d'aquest any. És a la posició número 30 entre els espanyols més rics del 2022 i a la llista hi consta una fortuna de 900 milions.

6.

Antonio Gallardo

Accionista dels laboratoris Almirall

És accionista juntament amb el seu germà Jorge dels laboratoris Almirall i és el pare de Susana Gallardo, dona de l'ex primer ministre francès Manuel Valls.

7.

Carmen Daurella

Accionista de Coca-Cola Europacific Partners

És cosina de la presidenta de Coca-Cola Europacific Partners, Sol Daurella, i també accionista de la multinacional embotelladora.

8.

Tomás Arrufat

Conseller delegat de Proeduca Altus 

És el conseller delegat i principal accionista de Proeduca Altus, una companyia d'educació superior online que cotitza al BME Growth, la borsa de pimes.

9.

José Elías

President d'Audax Renovables

Elías és el president i primer accionista d'Audax Renovables, però també controla altres empreses, com ara la cadena de congelats La Sirena. Al rànquing de Forbes del 2022 ha perdut posicions respecte a l'any passat i ara apareix a la posició número 54 amb un patrimoni de 550 milions d'euros.

10.

Eduardo i Francisco Martínez Cosentino

Propietaris de Cosentino

Aquests dos germans controlen la majoria del grup Cosentino, especialitzat en disseny de superfícies per a l'arquitectura i la llar.

stats