Economia 29/10/2019

La Cambra creu que el model econòmic espanyol condemna Catalunya "a la pobresa"

Canadell aspira a imitar l'economia d'Àustria en deu anys

Leandre Ibar
3 min
El president del Consell de Cambres de Catalunya, Joan Canadell, ha carregat contra el model econòmic espanyol.

BarcelonaEl president de la Cambra de Barcelona i del Consell de Cambres de Catalunya, Joan Canadell, ha assegurat que el model econòmic d'Espanya condemna Catalunya "a la pobresa", per la qual cosa és necessari implementar un canvi de paradigma econòmic i apostar per un estat propi.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"No podem retrocedir i acceptar un model espanyol que ens condemna a la pobresa", ha declarat Canadell, que considera que "l'estat espanyol no ha sabut modernitzar l'economia, sinó que ha mantingut un sistema oligàrquic". El president de la Cambra de Barcelona ha pronunciat aquestes paraules en la presentació del pla Catalunya 2030/40, un programa de quinze punts per modernitzar l'economia catalana, amb la presència del president de la Generalitat, Quim Torra.

Segons Canadell, "Catalunya, tot i formar part de l'Estat, creix de manera sostinguda". Per al màxim dirigent de les cambres catalanes, la pertinença a Espanya comporta que Catalunya pateixi "una elevada pressió fiscal que dificulta la generació de riquesa i que contribueix a crear un dèficit fiscal de prop del 8% del PIB any rere any".

"Catalunya ja no pot fer més per incitar un canvi de model. Des de les cambres no podem acceptar ni tolerar que qui vol presidir l'estat espanyol no estigui disposat a dialogar i a trobar una sortida acordada al procés català", ha declarat Canadell. En un discurs d'alt contingut polític, el president de la cambra barcelonina ha instat els partits a trobar acords: "Pressionem els polítics perquè recuperin la unitat", ha demanat, amb l'objectiu, també, de pressionar "les institucions europees perquè obliguin l'Estat a negociar un referèndum acordat, perquè és la millor de les solucions per a tothom".

L'acte, celebrat aquest dimarts al vespre a la Llotja de Mar de Barcelona, ha conclòs amb un parlament del president de la Generalitat. "És cert, tenim un estat en contra", ha dit Torra, en resposta a Canadell, i ha criticat la "deixadesa" dels governs espanyols amb Catalunya durant dècades. Torra ha dit que els greuges econòmics de l'Estat amb Catalunya han de ser un argument més per defensar davant la població que "la via de l'estat propi és una via positiva".

Canvi de model econòmic

La cambra barcelonina ha presentat un programa per crear "un nou model econòmic" a Catalunya. Entre els quinze punts que el formen hi ha l'impuls a la recerca i a la formació; la sobirania energètica i l'aposta per les renovables; la millora dels salaris mitjançant la potenciació de sectors productius d'alt valor afegit; l'eliminació dels oligopolis, i la creació d'una xarxa descentralitzada d'infraestructures, entre d'altres. Canadell ha afirmat que aquest canvi de model seria més fàcil d'implementar si Catalunya fos independent, però ha animat l'empresariat a donar suport a les cambres per tirar-lo endavant. "Fem allò que hauríem fet si la declaració d'independència hagués tingut valor jurídic", ha reclamat.

"¿On hauríem pogut invertir els més de 400.000 milions d'euros acumulats de dèficit fiscal dels últims 30 anys? Quina sobirania té Espanya avui si està en mans dels seus creditors?", s'ha preguntat. "Catalunya podria ser una economia similar a Àustria" en un període de deu anys, però per això –ha dit– caldria que s'eliminés aquest dèficit. Canadell ha marcat com a objectiu que s'assoleixi un PIB per habitant de 50.000 euros anuals en deu anys (el 2017 era de 31.207 euros), un projecte que ha dit que és "factible i superable" si Catalunya pot convertir-se en un país independent i eliminar el dèficit fiscal.

Suport a Torra pel diàleg

En l'acte, les cambres de comerç catalanes també han reiterat el seu suport a les demandes de diàleg del president de la Generalitat, Quim Torra, amb el govern espanyol. En un acte presidit pel mateix Torra, ha criticat la posició del president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que s'ha negat repetidament a parlar amb Torra en les últimes setmanes.

"Hem d'exigir als representants del govern espanyol que tornin a la taula de diàleg amb els representants de la societat catalana, amb el president de la Generalitat de Catalunya al capdavant", ha declarat Canadell.

Canadell també ha reclamat l'alliberament dels presos polítics en un moment del seu discurs, que el públic assistent ha interromput entre aplaudiments i amb el càntic de "Llibertat presos polítics". A més, ha indicat que les generacions joves "han demostrat que volen lluitar pel seu futur", per la qual cosa no se'ls pot "decebre", en referència a les protestes dels últims dies per la sentència del Procés.

stats