Economia 29/07/2019

La Cambra de Comerç revisa a l'alça la previsió de creixement de l'economia catalana

El PIB català creixerà un 2,3% el 2019, segons l'organisme

Leandre Ibar
2 min
Joan Ramon Rovira, cap d'estudis de la Cambra, i, en primer pla, el president de l'entitat, Joan Canadell.

BarcelonaLa Cambra de Comerç de Barcelona ha revisat a l'alça la previsió de creixement per al 2019, des del 2,1% pronosticat fa tres mesos fins als 2,3% que augura actualment. "L'economia catalana ha entrat en una nova fase de creixement més madur en què l'increment del producte interior brut s'estabilitza en taxes de creixement interanual lleugerament per sobre del 2%", assegura l'organisme empresarial en el seu informe trimestral sobre perspectives econòmiques.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La principal raó d'aquesta revisió és l'evolució de l'economia catalana i del sector exportador, que, després d'acabar el 2018 amb males perspectives, es va recuperar en els dos primers trimestres de l'any. "Després d'un quart trimestre de l'any 2018 d'intensa desacceleració, sobretot per la caiguda de la indústria, en el primer trimestre l'economia es va comportar millor que no s'esperava i ha recuperat una mica d'embranzida en el segon trimestre, una tendència que es podria mantenir en el tercer trimestre de l'any", afegeix el document.

En aquest aspecte, la Cambra destaca que les empreses catalanes poden constar entre les més afavorides per l'aprovació del recent tractat de lliure comerç entre la Unió Europea i els països del Mercosur (Argentina, Brasil, Uruguai i Paraguai). Després de tenir davallades entre el 2014 i els 2017, les vendes catalanes a aquests quatre països van créixer fins als més de mil milions d'euros el 2018, un 12,5% més que un any enrere, cosa que indica que encara podria millorar quan es comencin a aplicar les reduccions d'aranzels incloses en l'acord.

No obstant això, les guerres comercials entre la Xina i els Estats Units, així com la incertesa del Brexit, estan afectant negativament la indústria catalana des de fa mesos. Això fa que el motor de creixement s'hagi mogut i es trobi en el mercat interior: "La revisió de les previsions per al 2019 respecte a fa tres mesos es recolza en una millora de l'evolució prevista dels components de la demanda interna", diu l'estudi.

Dins d'aquesta fortalesa del mercat intern, l'informe destaca que "la inversió continua sent el component del PIB més dinàmic i anticipa així una evolució positiva de l'ocupació en el futur". Aquests elements fan que l'economia catalana pugui seguir creixent a taxes properes o superiors al 2% anual també el 2020. En aquest sentit, de fet, la Cambra també ha retocat les perspectives d'augment del PIB català per a l'any vinent, de l'1,9% fins al 2,1%.

No obstant, "l'escenari presentat no està exempt de riscos", afegeix el document, ja que les incerteses comercials i polítiques a escala mundial es poden materialitzar i empitjorar la conjuntura econòmica al conjunt de la UE, un fet que tindria un fort impacte en una economia oberta com la catalana.

stats