Energia
Economia 24/05/2022

Control de la temperatura i teletreball: el pla energètic del govern per a l'administració pública

L'executiu espanyol espera estalviar un 20% del que consumeix amb les noves mesures

ARA
2 min
El director del SEPE diu que els ERTO han vingut per quedar-se

MadridMissió: reduir el consum energètic en plena crisi dels preus. Això és el que s'ha proposat el govern espanyol amb l'aprovació aquest dimarts d'un pla d'eficiència energètica per al sector públic, que de fet ja preveia el paquet de mesures aprovades per fer front a les conseqüències econòmiques de la guerra a Ucraïna. Amb aquest pla el govern vol "donar exemple" a la resta d'administracions públiques, però també al sector privat, perquè impulsi actuacions que ajudin a l'estalvi energètic. Les principals mesures van des del control de la temperatura fins a l'ús racional dels espais i l'executiu estima reduir en un 20% el cost energètic.

Energia

D'una banda, el pla preveu la racionalització dels horaris d'obertura i tancament de la llum, de les instal·lacions de climatització, com els aires condicionats, o l'equipament informàtic. A més a més, es revisarà la potència elèctrica contractada dels immobles.

També es controlarà el nivell de la temperatura dels locals, de manera que es vigilaran les instal·lacions climatitzades. En concret, es limitarà a 19 graus l'ús de la calefacció i a 27 graus els aparells de refrigeració.

Una altra mesura serà l'impuls per la via "ràpida" de plaques fotovoltaiques per a l'autoconsum (fins a 50 MW) en edificis i infraestructures públiques.

També s'optimitzarà l'enllumenat exterior públic d'edificis, monuments, parcs o jardins a través de la regulació horària i es farà un seguiment de l'ús de consumibles com paper o plàstics.

Treball

A banda de les mesures energètiques, el govern espanyol desplegarà un seguit de mesures de reorganització dels empleats i els espais de feina. En concret, es vol potenciar el treball remot però de manera "voluntària". Com? Cada ministeri serà l'encarregat d'elaborar un pla per detectar quins llocs de treball poden ser susceptibles de teletreballar, mantenint "sempre l'atenció i servei al públic". De fet, el percentatge mínim de prestació dels serveis presencials sempre haurà de ser superior al 40% del conjunt de la jornada setmanal.

En aquells casos on ja s'hagi identificat l'opció de teletreballar i estigui "objectivament motivada" es permetrà als empleats fer-ho tres dies a la setmana i la resta presencials. També es vol promoure l'ús del transport públic entre els empleats.

stats