Economia 15/10/2019

Tigres de vidre, televisions i equips de música: així eren els suborns de Deutsche Bank a polítics xinesos

El banc alemany va subornar alts càrrecs de la Xina per aconseguir avantatges comercials

Ara
2 min
La seu del banc alemany Deutsche Bank.

BarcelonaDeutsche Bank va fer favors i regals a polítics i executius d'empreses públiques xineses entre el 2002 i el 2014, segons ha revelat una investigació del grup WDR, el Süddeutsche Zeitung i el New York Times. L'entitat alemanya va pagar suborns també a l'aleshores president de la Xina Jiang Zemin i a l'ex primer ministre del país, Wen Jiabao, per tal d'aconseguir informació confidencial i entrar a l'accionariat de Huaxia-Bank.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La investigació dels tres mitjans, basada en documents interns de Deutsche Bank, demostra que el banc alemany va fer regals i favors a alts càrrecs d'institucions i empreses públiques de la Xina per tal d'aconseguir diversos avantatges comercials. Destaquen especialment els suborns fets a l'expresident xinès Jiang Zemin i a l'ex primer ministre Wen Jiabao, que inclouen des d'un tigre de vidre –valorat en 15.000 dòlars–, una televisió o un equip d'alta fidelitat.

A més, amb l'objectiu de facilitar la seva entrada a l'accionariat de l'entitat financera xinesa Huaxia-Bank, Deutsche Bank fa fitxar com a assessor un amic de l'ex primer ministre Wen, que els va facilitar també una participació en el banc estatal xinès. L'entitat alemanya va aconseguir entrar finalment a Huaxia-Bank, on actualment disposa d'un 19% de les accions, però se sospita que l'assessor els va proporcionar informació privilegiada sobre el banc xinès a canvi de dos milions d'euros.

Deutsche Bank, actualment el primer banc privat d'Alemanya, s'ha defensat de les acusacions declarant que són fets que es remunten al 2002 i que ja han estat "tractats de manera adequada". L'entitat, però, no va entregar tots els resultats de la investigació interna dels fets a la Comissió del Mercat de Valors nord-americana (SEC), òrgan regulador que supervisava l'entitat. Al mes d'agost, la SEC va informar que Deutsche Bank havia arribat a un acord extrajudicial per pagar 16 milions de dòlars per les seves activitats sospitoses a la Xina.

Aquestes informacions surten a la llum després que el banc alemany anunciés fa tres mesos l'acomiadament de 18.000 llocs de treball arreu del món i la creació d'un banc dolent per als actius insolvents. A més, Deutsche Bank també s'ha vist immers en altres investigacions judicials per blanqueig de capital l'any passat, arran de la publicació dels papers de Panamà.

stats