Serveis
Economia 14/01/2022

CriteriaCaixa es ven la seva participació a Suez per 750 M€

El hòlding català acudirà a l'oferta de Veolia i podria reinvertir els guanys en Agbar, filial de Suez

ARA
2 min
CriteriaCaixa és el hòlding de participades de La Caixa

BarcelonaCriteriaCaixa, el hòlding de participades de La Caixa, ha sortit totalment de l’accionariat del grup francès Suez després de desprendre’s del seu 5,9% per uns 750 milions d’euros, segons han confirmat aquest divendres a Efe fonts coneixedores de l’operació. Tal com estava previst, Criteria ha decidit vendre tota la seva participació a Veolia en el marc de l’oferta pública d’adquisició (OPA) que la companyia va llançar l’any 2020 per quedar-se amb el 100% del seu competidor francès de serveis mediambientals. Encara que al principi no va aconseguir el seu objectiu, ja que l’opa va obtenir una adhesió d’una mica més del 86% del capital, Veolia va llançar fa només uns dies una segona oferta d’adquisició d’accions sobre el 13,78% que no controla.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta opa estarà activa fins al 27 de gener. Veolia necessita que almenys el 90% dels accionistes s’adhereixin a l’oferta per poder excloure la companyia de borsa. A França, quan una empresa arriba al 90% d’una altra, els nous propietaris en poden cancel·lar la cotització.

Criteria s’ha avançat a aquest nou període d’acceptació i ja ha venut tota la seva participació a Suez: una mica més de 37 milions d’accions per uns 750 milions d’euros. Les fonts consultades remarquen que l’operació ja estava prevista al principi de l’opa i que s’emmarca en una situació de plena “normalitat”. Els ingressos procedents de la venda aniran directes a la tresoreria de Criteria, que encara no ha decidit com els reinvertirà. Una possible destinació seria Agbar, que és precisament filial de Suez. Des de fa un temps es parla d’un possible retorn del hòlding de La Caixa al capital d’Aigües de Barcelona. Criteria ja té una participació del 15% en la societat mixta que abasteix Barcelona, i de la qual el 70% és d’Agbar i el 15% restant de l’Àrea Metropolitana.

Sortida d’Agbar

CriteriaCaixa va sortir del capital d’Agbar el 2014, després de vendre el 24% que hi mantenia, i ara aspiraria a tenir-hi una participació superior al 20%, de manera que pogués influir en la gestió de l’empresa. Aquesta és una de les operacions que estudia CriteriaCaixa, que també estudia un possible retorn a Abertis en la seva política de tenir participacions rellevants en empreses que donin un dividend recurrent.

stats